Életmód
Gyermeknapi programok Siófokon
Balaton-parti Kft. Kép: Balaton-parti Kft./Fortepan
2018. május 24.

A város főtere és a kikötő is a gyerekeket, családokat várja május utolsó hétvégéjén, hiszen a gyermeknapi rendezvények mellett a vitorlások baráti hangulatú összejövetele is egyedülálló látványosságokat kínál.

Mindent a gyerekekért

Gyerekek csapata kisnadrágban a Balaton partján, a háttérben sátrak – ez az 1920-ban Siófokon készült fotó az egyik legelső táborozási emlék a magyar archívumokban. A képen csoportos üdülésre érkező gyerekek élvezik a napsütést, a vízpartot, végre kiszabadulva a nagyvárosból. Azóta csaknem egy évszázad telt el, és a táborozások, iskolai kirándulások, családi nyaralások során egész generációknak adott felejthetetlen gyerekkori élményeket Siófok, ahol mindezeket a hagyományokat ápolva és a jövőnek is üzenve ünneplik május 26-án és 27-én a gyermeknapot.

Az élmények egy életre szólnak

Hogy milyen meghatározó lehet a Balaton egy gyermek életében, arra Zákonyi Ferenc, a magyar tenger híres kutatójának karrierje szemléletes példa. Az 1909-ben a Baranya megyei Romonyán született Zákonyi kétévesen került családjával Siófokra, ahol felcseperedve beleszeretett a Balatonba. Idővel a helyi népművészet eltűnő emlékeinek megmentőjeként, a helytörténet feltárójaként is hozzájárult Siófok fejlődéséhez, az idegenforgalom erősítését számos ötlettel segítette. Ő volt az első önkéntes idegenvezető, aki turistákat vitt fel a város jelképévé vált víztorony lépcsőin, hogy az egyedülálló panorámát megossza velük – az 1934-től kilátóként is szolgáló torony ma Siófok kihagyhatatlan látványossága.

Időkapszulával üzennek a jövőnek

A nyár fővárosa címet minden évben birtokló Siófok a programok széles kínálata okán igazi gyerekfővárossá lép elő az utolsó májusi hétvégén. A város főterén minden gyerek találhat a kedvére való programot, és a velük érkező felnőttek sem fognak unatkozni. Mesejátékok, interaktív koncertek és a kreativitást is megmozgató kézműveskedés egyaránt választható lesz, a műsorban a zenés mesekönyvtől a Nagy Ho-Ho-Horgász musicalig bőséges lesz a választék. Vasárnap időkapszulát is elhelyez a Kálmán Imre Kulturális Központ Siófok első 50 városi évének emlékére a közművelődési intézmény főbejáratánál, a jövőbe így bárki küldhet születésnapi üzenetet. A kapszula felbontása csak 25 év múlva lesz esedékes.

Világító lufik mutatják az utat

Az Ezer Lámpás Éjszakája egyik központi helyszíne is Siófok lesz idén. Az országszerte zajló eseménysorozat az eltűnt gyermekekért emel szót, nekik mutatja szimbolikusan a hazavezető utat az a több ezer világító léggömb, amelyeket tucatnyi helyszínen eresztenek az ég felé egyszerre. Siófokról 21.30-kor szállnak fel a fénylő lufik, az este során pedig olyan fellépők állnak ki produkciójukkal az ügy mellett, mint Varga Viktor, Freddy vagy a Sugarloaf.

Vitorlák a szélben

Aki a Balaton vizére egyre nagyobb számban visszatérő vitorlások látványában gyönyörködne, azt a kikötőbe várják vasárnap délután 2-re. A főtértől egy kellemes sétányira itt zajlik a Siófoki Vízisport Egyesület évadnyitó versenye, amely valójában egy családias összejövetel formájában nyitja meg a szezont. A két évtizede mindig ekkor megrendezett mini regatta a legkülönfélébb hajókkal vízre szálló amatőr vitorlások örömünnepe, a baráti társaságok, családok találkozója – amelyre a nyitottság szellemében minden érdeklődőt szívesen várnak. Kedvező időjárás esetén idén is várható, hogy mintegy harminc vitorlás látványos rajtját és barátságos vetélkedését lehet követni a partról.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink