Közigazgatás
Számos épület újul meg az I. kerületben
OPH Kép: MTI
2018. május 24.

Folyamatosan újulnak meg a budai várnegyed épületegyütteséhez kapcsolódó részek, amellyel kapcsolatban az engedélyezési eljárásokért Budapest Főváros Kormányhivatala I. kerületi Hivatala a felelős. A beruházásokról Máthé-Csötönyi Tünde hivatalvezetőt kérdeztük a Rádió Orienten.

A fővárosban az V. kerületi mellett az I. kerületi hivatal lát el kiemelt építésügyi hatósági feladatokat. A budai régión túl még három pesti (a 20., a 21. és a 23.) kerület tartozik a hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályához – mondta Máthé-Csötönyi Tünde, hozzátéve, hogy az első kerület el van kényeztetve szebbnél szebb épületekkel. „Itt nagyon szoros határidőkkel dolgozunk, hiszen kormányrendeletek határozzák meg a munkánkat” – emelte ki.

reneszansz.hu

A Nemzeti Hausmann-terv kapcsán van is bőven teendő, hiszen a zajlik a budavári palota épületegyütteséhez kapcsolódó részek rekonstrukciója. Ennek keretében megújul az új királyi lovarda, a Stöckl-lépcső, folyamatban van a főőrségi épület rekonstrukciója, a Tabáni lépcső és a liftpavilon, de a projekt részeként részleges belső átalakításon esik át a Széchenyi Könyvtár is. Emellett a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium budai várnegyedbe történő elhelyezésével kapcsolatos eljárások lebonyolításáért is a hivatal a felelős.

MTI

Az örökségvédelem nagyon fontos szempont – emelte ki a hivatalvezető, hozzátéve, hogy ezen a területen az állam, az önkormányzat, a civil szervezetek és az állampolgárok együttműködnek. „A mi hatósági jogkörünk a műemlékekre és a régészeti lelőhelyekre terjed ki, feladatunk ezeknek az épületeknek a megőrzése, fenntartható használatának elősegítése és támogatása. A védett műemléki épületek állapotát folyamatosan nyomon követjük, ha valamilyen munka során pedig régészeti lelőhely kerül elő, leállítjuk a munkálatokat és értesítjük az illetékes múzeumot” – mondta Máthé-Csötönyi Tünde.

Téma: A hivatal új szakmai kihívásai
Vendég: dr. Máthé-Csötönyi Tünde, BFKH I. Kerületi Hivatala nemrég kinevezett vezetője
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
00:29 Szakmai múlt
01:57 A hivatal sajátosságai
04:53 Átállás az e-ügyintézésre
06:41 Az osztályok feladatkörei, tipikus ügyek
11:27 Családbarát ügyintézés
16:45 Építésügyi feladatok
20:37 Kiemelt beruházások
Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink