Külföld
Putyin: nem orosz rakéta lőtte le a maláj repülőgépet
MTI Kép: Reuters / Maxim Shemetov
2018. május 25.

Nem orosz légelhárító rakéta lőtte le 2014-ben Délkelet-Ukrajna fölött a malajziai utasszállító gépet – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

„Természetesen nem” – felelt Putyin az erre vonatkozó kérdésre.

„Ismétlem, több verzió is létezik, egyebek között olyan verzió, hogy ez az ukrán hadsereg rakétája vagy repülője volt, és így tovább. De megismétlem, nincs semmi, ami végleges következtetésként bizalmat ébresztene bennünk, és ilyesmi nem is lesz, amíg nem vehetünk részt teljes értékűen a vizsgálatban” – mondta.

Hollandia és Ausztrália szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság MH17-es járatán közlekedő utasszállító repülőgép négy évvel ezelőtti lelövésében – jelentette be a holland kabinet pénteken kiadott nyilatkozatában.

A kormány arra kérte Oroszországot, hogy tevékenyen vegyen részt a repülőgép katasztrófájának részleteit feltáró tárgyalásokban a felelősök elszámoltathatóságának érdekében.

Stef Blok holland külügyminiszter aláhúzta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel – tette hozzá. Kijelentette: a két ország arra kéri Moszkvát, ismerje el felelősségét, és teljes mértékben működjön együtt a nyomozókkal a teljes igazság megismerése és az igazságszolgáltatás céljából.

A holland és az ausztrál kormány várhatóan hivatalos jogi lépéseket tesz az orosz felelősség megállapítása érdekében – tette hozzá.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter – Blokéval párhuzamosan – Canberrában tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a bemutatott bizonyítékok ismeretében az egyetlen levonható ésszerű következtetés Oroszország közvetlen felelőssége a katasztrófában.

Mint elmondta, Ausztrália és Hollandia tájékoztatta Oroszországot a nemzetközi jog szerinti felelősségéről. Hozzátette: arra kérték Moszkvát, konstruktívan vegyen részt a tényfeltáró munkában, és keresse a jóvátétel lehetőségeit.

Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken délután tett nyilatkozatában kijelentette, Oroszország részben felelős az utasszállító gép tragédiájáért és arra szólította fel Moszkvát, működjön együtt a nemzetközi vizsgálócsoporttal. Rutte hangsúlyozta, Moszkvának tárgyalnia kell a jóvátételről is, ugyanis a nyomozások „meggyőzően bizonyították” Oroszország felelősségét.

Csütörtökön, az MH17-es járat tragédiájának ügyében vizsgálódó nemzetközi szakértőcsoport tagjai közölték, hogy egy orosz katonai egység rakétája lőtte le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépet Kelet-Ukrajna felett 2014 nyarán. A Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik. Mint elmondták, a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után vissza is vitték a kilövőállást. A nyomozók nem nevezték meg a feltételezett elkövetőket.

A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál –, valamint a legénység életét vesztette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink