Külföld
Már több mint 2000 embert telepítettek ki Hawaiin
M1 Híradó Kép: Reuters/Marco Garcia
2018. május 27.

A Kilauea vulkán 3 hete tört ki, azóta napról napra súlyosabb a helyzet. Már több mint 2000 embernek kellett elhagynia az otthonát. Folyamatosan emelkedik a kén-dioxid koncentráció a levegőben, miközben egyre több lávafolyam keletkezik, amelyek napról napra gyorsabban haladnak.

A hatóságok szerint már több mint 80 épület semmisült meg. Az izzó magma már csaknem 1000 hektárnyi területet borított be. Ez nagyjából tízszer akkora mint a Margitsziget. A szakemberek szerint több mint száz éve nem okozott ekkora károkat a tűzhányó.

Már több mint 2000 embernek kellett elhagyni az otthonát. Becslések szerint azonban több százan a figyelmeztetés ellenére sem mentek még el a házaikból a környéken. A Hawaii tengerészgyalogos központban most azért gyakorlatoznak, hogy egy estleges tömeges evakuáció esetén minél gyorsabban ki tudják menteni a lakókat.

Mindeközben nagyjából 5 kilométerrel arrébb, továbbra is két helyen ömlik a Csendes-óceánba a láva, sűrű fehér mérgező sósavfelhő és apró szilánkok repkednek a levegőben. A csaknem 1100 fokos magma ugyanis heves reakcióba lép a sós vízzel, emiatt veszélyes sósav, valamint apró üvegszerű részecskék is keletkeznek.

A sósavgőz súlyos légzési nehézségeket, szem- és bőrirritációt, de akár halált is okozhat. A szakemberek éppen ezért senkit sem engednek be a biztonsági zónába.

Kapcsolódó cikkek
Már egy erőművet is veszélyeztet a láva Hawaiin

Az erőmű – amit már május elején lezártak – termeli a nagy sziget áramszükségletének 25 százalékát.

Nem javul a helyzet Hawaiiin

Újabb hasadékok nyíltak a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkánon, és további kitörések várhatók.

Egyre több embert veszélyeztetnek Hawaii-n a vulkánkitörések

A Kilauea lejtőjét újabb lávafolyam lepheti el, és további repedések keletkezhetnek. 

-