Belföld
Különleges bölcsőde születésnapját ünnepelték Kőbányán
OPH Kép: OPH
2018. május 29.

A Gépmadár utcai lakótelepen található Fecskefészek bölcsőde 40. születésnapját ünnepelték gyerekek és szülők, egykori és mai nevelők gyereknapon.

A játékos foglalkozásokkal, pónilovaglással, különleges programokkal, de tortákkal is megünnepelt eseményen mások mellett Kovács Róbert polgármester köszöntötte az ünneplőket.

A születésnapok, az évfordulók mindig kitüntetett helyet töltenek be az életünkben, akár családban, akár intézményben gondolkodunk

- mondta a kerület vezetője. Egy-egy évforduló alkalom arra, hogy visszatekintsünk, megnézzük, hogy az az út, amit bejárt egy intézmény, milyen is volt.

OPH

A Fecskefészeké bizonyosan nagyon szép. 40 év hosszú idő egy intézmény életében, de a környezetében is hatalmas változások történtek ennyi idő alatt. Az 1970-es évek végén, 80-as évek elején még csemetefák fogadták az ideköltőzőket - a bölcsőde már korábban megkezdte működését -, s mára a lakótelep zölddé, üdévé és frissé változott. Jót tett ez a pár esztendő a bölcsődének is – fogalmazott a polgármester -, az épület megújuláson esett át az elmúlt években, az óvodával együtt. Felújították a külső homlokzatát, a nyílászáróit, megszépült az egész intézmény. De a Fecskefészek bölcsőde az az intézmény, amely szakmai munkájában is más úton jár, hiszen itt a korai fejlesztés is nagyon hangsúlyos szerepet visz, emellett módszertani központ, mégis a legfontosabb, hogy a mindennapokban biztonságot ad a gyermekeknek, a családoknak, mert a szülők tudják, hogy gyermekünk jó helyre érkezik, a szülők a legfontosabb értéküket, a gyermeküket bízzák rájuk.

Ezt minden pillanatban meg kell köszönni az itt dolgozó gondozóknak, nevelőknek,

hiszen nagyon felelősségteljes munkát végeznek.” Kovács Róbert elmondta, hogy a közösségi oldalak hozzászólásaiból látszik, egy-egy intézmény milyen mély nyomot hagy. A bölcsődében töltött évek – bár kevésbé maradnak meg emlékezetünkben – lenyomata mégis mindig ott lesz a lelkünkben – fogalmazott, hozzátéve, hogy bár egy épületről szól nap, de igazából az épületben rejlő szellemiséget kell mindig ünnepelni és azt kell óvni.

Az jelenlévőket köszöntötte Pap Sándor alpolgármester is, aki arra emlékeztetett, hogy a bölcsőde az a hely és az az életkor, amelyben a legintenzívebben és leggyorsabban változik világ.

OPH

A változás jellemzi ezt az épületet és intézményt is, amelynek életében a változás mindig a fejlődést jelentette, köszönhetően az itt dolgozó csapatnak – fogalmazott az alpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy egy nagyon befogadó és a picikre tökéletesen ráhangolódott közegben egy nagyon komplex szakmai tevékenység folyik.

Göncziné Sárvári Gabriella, a Kőbányai Egyesített Bölcsődék intézményvezetője az Orientnek elmondta, hogy a Fecskefészek az egyik legnagyobb intézménye a kőbányai egyesített bölcsődehálózatnak. - Eredetileg egy ötegységes, 10 csoportszobás intézmény volt, amely mindig is a kerületi élet középpontjában állt. Nagyon sokáig működött benne gyermekhotel szolgáltatás, illetve hetes bölcsőde, ami elég ritka volt már az utolsó évtizedekben, Budapesten kettő működött összesen.

OPH

2004-ben szűnt meg a hetes bölcsődei szolgáltatás, és éppen 10 évvel ezelőtt egy másik ellátási forma mellett köteleződött el a bölcsődei vezetőség és a kollégák, ez pedig a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátása és a korai fejlesztés volt. Az egyik egységet korai fejlesztő központtá alakították át, sok pályázati részvétellel, és a mai napig is több pályázatban érdekeltek – részletezte az intézményvezető. „Nagyon fontosnak gondolom, és hiszem is, hogy nagyon lényeges a mai világban az a munka, amit itt a kollégáim ellátnak, hiszen

az elesettek és a fejlődésben lemaradt gyerekek és a családok támogatása nagyon fontos feladata a társadalomnak,

illetve a bölcsődei ellátásnak. A munkatársak hihetetlen magas színvonalon látják el a munkájukat, az önkormányzattól pedig folyamatos támogatást kapnak mindehhez. Ennek legújabb eleme, hogy az idei évtől egy gyógypedagógiai státuszt biztosítottak – folytatta -, szeptember 1-jétől pedig újabb státusz lesz. Erre nagy szükség van, mert a statisztikák azt mutatják, hogy folyamatosan emelkedik a fejlődési lemaradásban lévő gyermekek száma – mutatott rá.

A bölcsődében sokféle betegséggel, illetve különböző mértékű fejlődési lemaradással érintett gyerekekkel foglalkoznak és látnak el. Ehhez kaptunk fenntartói segítséget – tette hozzá.

A Fecskefészek 96 férőhelyes, ugyanakkor itt speciális igények jelentkeznek. A nyolc csoportszobából háromban részleges integrációs csoportban vannak korai fejlesztést igénylő gyerekek, míg a többi ötben többnyire teljes integrációban. A maradék egy csoportot az egészen picik alkotják, akiknek az ellátása annyira összetett és különleges figyelmet igénylő, hogy hozzájuk nem kerül be fejlődésben lemaradt gyermek – magyarázta.

OPH

A gyerekek 28 hetes kortól jöhetnek a bölcsődébe, és hároméves korig maradhatnak.

A sajátos nevelési igényű gyerekekre más jogszabály vonatkozik, ők elméletileg hatéves korig lehetnek itt,

de az ötéves kort javasolják, hiszen egy hatévesnek már nem biztos, hogy az intézmény megfelelő fejlesztést tud nyújtani. Ugyanakkor egyre több az olyan gyerek, aki utoléri magát a fejlődésben, mert időben megkezdődött a fejlesztése. „Ez mindenképpen sikertörténet.” A cél az, hogy segítés és a támogatás révén a későbbiek során sem a tanulásban, sem másban ne maradjon le, és az életet mindenféle hátrány nélkül élhesse – húzta alá a szakember.

Göncziné Sárvári Gabriella beszélt a kőbányai egyesített bölcsődék hálózatáról is, és felidézte, hogy a bölcsődéknek nincs körzete, a nyolc kőbányai bölcsődében közel 600 férőhellyel fogadják a gyerekeket. Az intézményvezető kiemelte, hogy a fenntartó hozzáállásának köszönhetően nem csak az itt lakók, de ankerületben dolgozók gyermekeit is fogadják, amennyiben van még szabad bölcsődei hely. Az intézmény vezetője elmondta azt is, hogy 2014 októberétől elkezdték a korai fejlesztést a Gyermeksziget bölcsődében is, ahová a Fecskefészek jó gyakorlatát vitték át.

Kapcsolódó cikkek
Hétvégén lesz az Újhegyi Tavaszi Piknik Kőbányán

Az idei Újhegyi Tavaszi Piknik a következő szlogennel invitál kicsiket és nagyokat: „Neked is kinn a helyed kedvenc plédeden!”

Újabb palacsintarekordra készül Kőbánya

Balkán Est, 24 órás palacsintasütés és gyereknapi programok várják a családokat május 26-27-én Kőbányán a III. Tavaszi Pikniken.

Kőbányán nyitotta meg üzemét az ország egyetlen kóser péksége

A korábban is pékségként működő épületében kezdte meg működését a Semes Kóser Pékség termelőüzeme.

Év végére megújul a kőbányai Pongrác úti rendelő

Saját erőből, mintegy 300 millió forintból újítja meg Pongrác úti háziorvosi rendelőjét a X. kerületi önkormányzat.

Közösen sportoltak fogyatékossággal élők és épek Kőbányán

Első alkalommal adott otthont a kőbányai Esélyegyenlőség napjának a Kocsis Sándor Sportközpont. 

Idén is sokan pályáztak a balkonokat díszítő virágokra Kőbányán

A kőbányaiak pénteken vehették át a növényeket az önkormányzattól.

-