Külföld
Magyarország az ecuadori külügyminisztert támogatja az ENSZ-közgyűlés elnökének
MTI Kép: Reuters
2018. június 4.

Magyarország támogatja, hogy az ENSZ-közgyűlés következő elnöke az ecuadori külügyminiszter legyen ‒ mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban az MTI-nek.

A tárcavezető az ENSZ-székházban megbeszélést folytat María Fernanda Espinosa ecuadori külügyminiszterrel, az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakának elnökségére pályázó egyik jelölttel.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország komolyan veszi a fenntartható fejlődési célokról szóló ENSZ-határozatokat, ezért júliusban önkéntes beszámolót készít az előrehaladásról, és ebben elsősorban a vízügyekre, a vízgazdálkodásra fókuszál, mivel a magyar vízügyi, vízipari tudás világszinten keresett. Továbbá azért is, mert a víz, a vízhez való hozzáférés lesz a világon a következő időszakban az egyik legkritikusabb kérdés, amely a béke és a biztonság kérdését is jelentősen befolyásolja majd mutatott rá.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország olyan technológiai megoldásokat tud biztosítani, amelyek segíthetnek abban, hogy a víz kérdése ne a háborúk, hanem a béke kiindulópontja legyen.

Kitért rá: az ENSZ-közgyűlés következő elnökének Magyarország az ecuadori külügyminisztert támogatja, akivel szeretnének megállapodni arról, hogy továbbra is legyen magyar munkatárs a közgyűlés elnökének stábjában. Magyarország emellett fontosnak gondolja a közgyűlés szerepének növelését, hiszen ez egy legitim testület, amelyben minden tagállam ott van, ezért az ország továbbra is pénzügyi támogatást nyújt a közgyűlés elnöki irodájának működéséért - mondta.

Megjegyezte: az ENSZ-ben a közgyűlés elnökével, valamint a gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettessel is tárgyal.

Szijjártó Péter New Yorkban találkozik az American Jewish Committee (AJC) képviselőivel is. A megbeszélést illetően kiemelte: Magyarország továbbra is elkötelezett amellett, hogy a nemzetközi politikai életben Izraellel szemben korrekt, kiegyensúlyozott megközelítés jöjjön létre. Eddig is elutasítottunk minden Izraellel szembeni elfogult, egyoldalú kritikát és állásfoglalást, és ez így lesz a jövőben is fogalmazott. Hozzátette: a közel-keleti békefolyamatban semmiképpen sem segít, ha a nemzetközi közéletben hisztériát keltünk Izrael kapcsán.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink