Külföld
Minden idők legnehezebb G7-tárgyalásai következhetnek
M1 Híradó Kép: Reuters/Yves Herman
2018. június 8.

Pénteken kezdődik a világ legerősebb gazdaságú országainak találkozója, vagyis a G7-csúcs Kanadában. Várakozások szerint minden idők legfeszültebb tanácskozása lesz a mostani, javában tombol ugyanis a kereskedelmi háború az egyébként gazdasági szövetségesek között.

A múlt héten Washington védővámokat vetett ki európai, kanadai és mexikói termékekre, mire Brüsszel válaszintézkedéseket tett. A francia elnök szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államok elszigetelődik szövetségeseitől.

„A G7-ek nem minket képviselnek” – írták zászlaikra tüntetők százai a kanadai Québec belvárosában, ahol a G7-csúcstalálkozó és szellemisége ellen tiltakoztak; antiglobalista, pacifista és kapitalizmusellenes jelszavakat skandálva.

Első hivatalos külföldi útján érkezett a találkozóra az új olasz kormányfő

A csúcstalálkozónak helyet adó fényűző palotát, a Manoir Richelieu-t nem lehet megközelíteni, tízezer rendőr és állig felfegyverzett katona biztosítja a delegációk nyugalmát.

Sorra érkeztek a világ legnagyobb gazdaságainak állam- és kormányfői: először a japán, majd a brit kormányfő különgépe landolt. Első hivatalos külföldi útján érkezett a csúcstalálkozóra a frissen beiktatott olasz kormányfő, Giuseppe Conte is.

Hamarosan megérkezett az Európai Unió képviseletében az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság első embere.

A csúcstalálkozót beárnyékolja a globális kereskedelmi háború

A házigazda kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeauval tartott közös sajtótájékoztatón a lengyel politikus úgy fogalmazott: tökéletesen biztos abban, hogy sikeres megbeszélések elé néznek. A botrányairól híres Jean-Claude Juncker erre csak annyit felelt: „most az egyszer egyetértek.”

Holott szakértők arra figyelmeztetnek: minden idők legnehezebb G7-tárgyalásai elé néznek a diplomaták, ugyanis a csúcstalálkozót beárnyékolja a globális kereskedelmi háború. Kína és az Egyesült Államok az elmúlt hetekben egymást túllicitálva hozták meg az egymás exportcikkei elleni védővámokat, májusban pedig Washington bejelentette: újabb szankciókat hirdet meg Irán ellen, euromilliárdos kiesést okozva európai vállalatoknak is.

A Fehér Ház végül a múlt héten bejelentette: az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumimportra is minden eddiginél magasabb védővámot vet ki. Az Európai Unió sem késlekedett az ellenintézkedésekkel: Brüsszel 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezetett be 25 százalékos importvámot.

Akár ki is hagyhatják Washingtont a kereskedelmi megállapodásokból

A kanadai csúcstalálkozó előtt Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetben jelezte: ha Donald Trump amerikai elnök el akarja szigetelni magát, a többi G7-es ország akár ki is hagyhatja Washingtont kereskedelmi megállapodásaikból.

Az amerikai elnök sem késlekedett válaszával: felszólította Európát és Kanadát, hogy vonja vissza védővámjait, vagy ellenintézkedésekre számíthat.

A Fehér Ház pénteken bejelentette: Donald Trump amerikai elnök nem fogja megvárni a találkozó végét, szombaton reggel Szingapúrba indul, hogy felkészüljön Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tartandó csúcstalálkozójára.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink