Külföld
Szingapúron a világ szeme
Euronews/OPH Kép: Reuters
2018. június 11.

Békemissziónak nevezte szingapúri útját az amerikai elnök, amikor leszállt a délkelet-ázsiai városállamban, az északi-koreai vezetővel tartandó keddi találkozó helyszínén ‒ tájékoztatott az Euronews. Donald Trump szerint Kim Dzsongunnak ez az egyetlen dobása van, és ő már az első pillanatban látni fogja, hogy valóban komolyak-e a szándékai.

Tárgyalópartnere nem sokkal előtte érkezett meg Szingapúrba, ahol a miniszterelnök fogadta.

A helyszínválasztás részben azért esett a városállamra, mert az már korábbról is ismert volt szigorú biztonsági intézkedéseiről. A kocogó észak-koreai testőrök látványa azonban még a sokat tapasztalt szingapúriakat is meglepte.

A két vezető két különböző szállodában készül a keddi csúcstalálkozóra.

A történelmi jelentőségű, keddi Donald Trump‒Kim Dzsongun találkozó egyik központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz. Ennek első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

Washington teljes körű, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atommentesítést kért Észak-Koreától.

Donald Trump azt is szeretné elérni, hogy a koreai háború lezárására kössön békemegállapodást Észak-és Dél-Korea. Az 1950 és 53 között zajlott konfliktus után ugyanis csak tűzszünetet kötöttek.

Észak-és Dél-Korea így technikailag még mindig háborúban áll egymással.

A találkozó Kim Dzsongunnak nemzetközi elismerést hozhat, és közvetetten országa gazdasága is fellendülhet.

Donald Trump a feszült hangulatú G7-találkozóról érkezett Szingapúrba vasárnap, amely után többek között a német külügyminiszter is bírálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért visszavonta a G7- csúcstalálkozó zárónyilatkozatának támogatását, a francia elnökség pedig vasárnap este ítélte el Trump „következetlenségét”.

Donald Trump arra hivatkozva vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, hogy Justin Trudeau kanadai kormányfő szerinte „hamis állításokat” tett a találkozó utáni tájékoztatóján.

Trudeau egyetlen reakciója egy twitterüzenet volt, amelyben dicsérte a „történelmi és fontos megegyezést”, amelyet elértek.

Az amerikai elnök bírálói szerint sok egyoldalú, és más államoknak károkat okozó külpolitikai döntést hozott már. Ez a találkozó szakértők szerint neki is jó lehetőség arra, hogy bebizonyítsa: ellentmondásos politikája pozitív eredményeket is képes hozni.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink