Közigazgatás
Civileket toboroznak tartalékos katonának
BFKH/ OPH Kép: MTI
2018. június 12.

Munka vagy tanulás mellett is csatlakozhat a katonasághoz bárki önkéntes tartalékosként. Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat újjászervezésének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a civil életük mellett a helyi közösségüket szolgálják akár katasztrófahelyzetekben, akár a honvédelemben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

A közlemény szerint sokan vannak, akiket vonz a honvédség, de jelenlegi munkájuk, tanulmányaik és civil életük mellett nem szeretnék, vagy nem tudják hivatásszerűen ellátni a katonai szolgálatot. Számukra jó hír, hogy immár önkéntes tartalékosként is szolgálhatják a lakókörnyezetükben élő közösséget, hazájukat, a Magyar Honvédség ugyanis újjáépíti az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert. Ennek a helyi közösségekre építő szolgálati formának köszönhetően az ország minden járásában rendelkezésre áll majd egy elméleti és gyakorlati tudással kiképzett, felkészített erő, amely növeli a helyi közösségek védelmi képességeit honvédelmi és katasztrófahelyzetekben. Ehhez valamennyi járásban – köztük a 23 fővárosi kerületben is – egy-egy százfős századot tervez létrehozni a honvédség.

Mint írják,

az önkéntes szolgálat nem jelent napi szintű munkát, csak évi pár napot.

Az alkalmassági vizsgák és a kiképzés sikeres teljesítése után a tartalékosok szerződést kötnek a Honvédséggel, amelyben azt vállalják, hogy egész évben rendelkezésre állnak, amelyért rendelkezésre állási díj illeti meg őket. A veszélyhelyzetek elhárításában közreműködők pedig az ellátáson felül munkáltatói kompenzációt is kapnak. Amellett, hogy részt vesznek a honvédségi feladatokban, feladatuk a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolatépítés is, de ünnepi megemlékezéseken és koszorúzásokon is juthat szerep a tartalékos katonáknak.

Akik segítenének a rászorulókon, és adott esetben a veszélyhelyzetek elhárításában is közreműködnének, a iranyasereg.hu weboldalon minden információt megtalálnak az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálattal kapcsolatban.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink