Külföld
Csehország és Lengyelország is üdvözli a szingapúri eredményt
MTI/OPH Kép: Reuters/Jonathan Ernst
2018. június 12.

Andrej Babis cseh kormányfő pozitívan értékelt, egyben azt reméli, hogy a régióban csökkenni fog a háború kirobbanásának kockázata, Krzysztof Szczerski lengyel kabinetfőnök szerint pedig Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető keddi közös nyilatkozata a diplomácia diadala.

A cseh kormányfő újságíróknak nyilatkozva kijelentette: minden bírálat ellenére pozitív dolog, hogy az amerikai elnök még egy ilyen rendszer vezetőjével is leült tárgyalni. Reméljük, hogy sikerül megoldani a régió történelmi problémáját, és a háborús veszély elhárul. Nagy kár, hogy a múltban nem így oldottuk meg más diktátorok problémáját, és nem igyekeztünk beavatkozások helyett tárgyalásokkal rendezni a helyzetet fejtette ki a politikus a közszolgálati cseh televízióban.

A prágai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta: Csehország üdvözli az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó eredményeit, és azt, hogy mindkét fél kifejezte igyekezetét a kétoldalú kapcsolatok javítására és a tartós béke megteremtésére a Koreai-félszigeten. Üdvözöljük Észak-Korea kötelezettségvállalását, hogy lépéseket tesz a teljes nukleáris leszerelés érdekében.


Szczerski szerint akit neves politológusként tartanak számon , a PAP hírügynökségnek nyilatkozva arra reagált, hogy a Szingapúrban aláírt dokumentumban Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállalt.

A nyilatkozat fordulatot jelent abban az értelemben, hogy Kim Dzsong Un eddig teljesen elszigetelődött politikusnak látszott. Fél éve még félő volt, hogy a világ "egy senki által sem befolyásolható ember" által kirobbantható nukleáris háború küszöbén találhatja magát idézte fel Szczerski. Most pedig az észak-koreai vezető az Egyesült Államok diplomáciai partnerévé vált, ezáltal a nemzetközi kapcsolatok olyan irányban mozdultak el, amely "szuverén diplomáciának" nevezhető fűzte hozzá a lengyel politikus.A szuverén diplomácia szerinte a Trump által alkalmazott új külpolitikai modell, az amerikai elnök már néhány olyan lépést tett a nemzetközi színtéren, amelyek szuverén játékossá teszik őt”.

Az ilyen lépések példájaként Szczerski a szingapúri nyilatkozat mellett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezését is említette, továbbá az iráni atomalku felmondását, az alumínium- és acélimportra kirótt amerikai vámokat, valamint azt, hogy Trump visszavonta támogatását a hét vezető ipari hatalom (G7) hétvégi kanadai csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozattól.

Szczerski szerint az ennyire önállóan viselkedő Egyesült Államok iránt ma a világ semelyik politikai szereplője nem maradhat közömbös, és ebben az értelemben a szingapúri találkozó is történelmi jelentőségű lehet, új játékszabályokat állíthat fel.

Lengyelországnak ezért intenzívebb kétoldalú kapcsolatokra kell törekednie Washingtonnal, fontos viszont, hogy ez az együttműködés a NATO-struktúrákon belüli konszenzusba legyen beágyazva hangsúlyozta Szczerski. Fontosnak minősítette azt is, hogy Trump diplomáciája a közép-európai kapcsolatrendszerre támaszkodjon.

Washington szuverén diplomáciájával Szczerski szembeállította Moszkva politikáját. Vlagyimir Putyin orosz elnök is szuverén módon cselekszik, de úgy, ahogy ezt Ukrajnában, illetve Grúziában láttuk fogalmazott. Trump szerinte önállóan és szuverén módon, de a béke érdekében használja fel az állam erejét.

Most adásban
Téma: A közszolgálati életpálya modell – Kovácsné Szekér Enikő főosztályvezető, Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Belügyminisztérium
Ezt követő adásaink