Gazdaság
Jók a sertéstartók kilátásai
Magyar Gazda Kép: Pixabay
2018. június 12.

Bár a magyar házi sertés állomány egészséges, egyes országok mégis importtilalmat vezettek be a hazánkból származó sertéshúsra. Az intézkedések hatására az árak esni kezdtek, ami aggodalmat keltett az állattartókban. A szaktárca elemzése szerint azonban a tilalom nem indokolja az árak további csökkenését – derült ki az M1 Magyar Gazda című műsorából.

Magyarországon az intenzív tartási technológiának és a szigorú hazai állategészségügyi szabályozásnak köszönhetően a házi sertés állományban nem jelent meg az afrikai sertéspestis kórokozója. A sertéstartók alapvető érdeke és felelőssége, hogy az előírások betartásával továbbra is megóvják az állományt.

„Ezt már a madárinfluenzánál is megtanultuk, hogy bár a szabályaink kiválóak, de csak annyit érnek, amennyit betartunk belőlük” – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter. Az agrárminiszter arra hívta fel a tenyésztők figyelmét, hogy az előírások nem véletlenül születtek meg, ezért ne a mindennapi rutint alkalmazzák, hanem mindenki tekintse át, hogy a szabályokat és a rendszereket mennyire lehet tartani és betartani egyaránt – fogalmazott.

Hozzátette, csak akkor lehet megvédeni a vírustól a házi sertésállományt is, hogyha egy telep kerítésétől egy teljességgel zárt rendszer van kialakítva, beleértve a behajtó járművek ellenőrzését és a beérkező dolgozók fertőtlenítését is – jegyezte meg.

Importtilalom a hazai sertéshúsra

Bár a magyar házi sertés állomány egészséges, egyes országok mégis import tilalmat vezettek be a hazánkból származó sertéshúsra. Az intézkedések hatására az árak esni kezdtek, ami aggodalmat keltett az állattartókban. A szaktárca elemzése szerint azonban a tilalom nem indokolja az árak további csökkenését.

„A mostani piaci folyamatok ismeretében nem tartjuk indokoltnak az árak további esését” – jelentette ki Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Szerinte a sertéstartók számára ennél alacsonyabb árak már nem méltányolhatóak és a piaci környezet sem indokolja.

A kormány segít az állattartóknak

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy kárpótolja azokat az állattartókat, akiknek csökkentek a bevételei.

Július elején részesülnek az állatjóléti támogatásokban, amely anyagi segítséget fog számukra nyújtani – mondta el az államtitkár. Hozzátette, ha a jövőben is lesznek nagymértékű károk, akkor az Európai Bizottság felé fordulnak és olyan rendkívüli piactámogatási intézkedéseket fognak kérni, amelyek – ha utólagosan is –, de adott esetben segítséget nyújthatnak az érintettek számára.

Elsősorban azokat a gazdaságokat érte kár, amelyek főleg Távol-Keletre értékesítették termékeiket. Fontos, hogy a vállalkozások ne csak egy régióval kereskedjenek, hanem az értékesítés szempontjából is több lábon álljanak, mert így könnyebben átvészelik a piaci ingadozásokat.

Lényegében az eddig exportra értékesített árunak körülbelül egyharmadát érinti ez a típusú korlátozás – jegyezte meg Feldman Zsolt. Kiemelte azonban, hogy akár a hazai piacon, akár az Európai Unióban vagy számos más olyan országban, amely nem vezetett be ilyen típusú korlátozást, szabad az értékesítés.

Tartani kell a regionalizáció irányelvét

Hozzátette, azok a húsipari cégek, akik készültek a jövőre nézve, már megpróbálták az értékesítésüket kicsit szélesíteni és több lábra állítani az elmúlt időszakban. A kormány pedig abban próbál segíteni az egész ágazatnak, hogy ezeket az európai és hazai értékesítési csatornákat különféle marketing eszközökkel és piacfejlesztéssel erősítse – mondta el.

A szaktárca képviselője az Állategészségügyi Világszervezet idei közgyűlésén kiállt amellett, hogy egy állategészségügyi járvány megjelenésekor továbbra is a regionalizáció irányelve legyen érvényben, azaz ne az érintett ország teljes területére, hanem csak az adott régióra vezessenek be korlátozó intézkedéseket.

Kapcsolódó cikkek
Sertéspestist találtak már az ukrán határ mellett is

Az ukrán határ mellett is afrikai sertéspestist mutatott ki egy vaddisznóban a Nébih laboratóriuma.

Összefogást sürgetnek az afrikai sertéspestis ellen 

A sertéstenyésztőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen át a házi sertésekre – hangsúlyozza a NAK.

Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst

A Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva döntöttek így.

Most adásban
Téma: A közszolgálati életpálya modell – Kovácsné Szekér Enikő főosztályvezető, Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Belügyminisztérium
Ezt követő adásaink