Belföld
Felgyorsulnak a munkálatok a Liszt Ferenc repülőtéren 
M1 Híradó Kép: Illusztráció, Máté Évi
2018. június 13.

Eredetileg szeptemberre készült volna el, de jól haladnak a munkálatok, így a tervek szerint már augusztus elejétől használhatják az utasok a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját. A reptér területe így több mint tízezer négyzetméterrel bővül, az utasmólón tíz új utashíd is lesz. Kellenek is a fejlesztések, hiszen a repülőtér utasforgalma folyamatosan nő. Idén májusban csaknem 1,3 millióan fordultak meg a légikikötőben – közölte az M1 Híradója.

Hónapról hónapra rekordokat dönt az utasforgalom a repülőtéren. Májusban csaknem 1,3 millió induló és érkező utas fordult meg a reptér termináljain, az előző év azonos időszakához képest ez 150 ezer utassal több.

A rengeteg utas és a folyamatosan bővülő légi járatok miatt folyamatosan fejlesztenek a repülőtéren és környékén, például néhány hónappal ezelőtt adták át a reptéri hotelt. Hamarosan ismét üzemel a felújított egyes futópálya is, amelynek néhány szakaszát újrabetonozták, illetve korszerűsítették, és lecserélték a fénytechnikai rendszerét.

Az egyik legnagyobb fejlesztés a „pier b”, vagyis az új utasmóló kialakítása. Ugyan még dolgoznak a szakemberek, de kevesebb mint két hónap múlva már birtokba is vehetik az utasok. A repülőtér így több mint tízezer négyzetméterrel bővül, tíz új utashíd lesz, és 27 új beszállási módra nyílik lehetőség. A fejlesztés elsősorban a széles törzsű járatok repülők miatt is elengedhetetlen volt.

A fejlesztések pedig folytatódnak, decemberben elkezdik építeni a hatszintes fedett parkolóházat, és már a tervek között szerepel egy harmadik, újabb terminál tervezése is.

Most adásban
Téma: A közszolgálati életpálya modell – Kovácsné Szekér Enikő főosztályvezető, Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Belügyminisztérium
Ezt követő adásaink