Közigazgatás
Kormányablak nyílt a Keleti pályaudvaron
OPH Kép: OPH
2018. június 14.

Szerdán hivatalosan is megnyitotta kapuit a főváros 30. kormányablaka a Keleti pályaudvaron. Az ügyfélközpont átadóján Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a keleti pályaudvar 2015 óta - a migránskrízisben betöltött szerepe miatt - Európa számára is jelképpé vált.

A kormányablakok hálózata erősíti a kormányzat családpolitikai intézkedéseit is, mert a hatékony és gyors ügyintézés révén a polgárok több időt tölthetnek családjukkal, hatékonyabban tudják végezni munkájukat is, és ez mentálisan is jó hatással van rájuk - emelte ki a közszolgálatért felelős államtitkár, aki rámutatott: a Keleti pályaudvaron naponta 20 ezer ember fordul meg a vasúti személyforgalomban, és ez is indokolja a helyszín kiválasztását.

Sára Botond, Domokos Péter, Dávid Ilona,Tuzson Bence Fotó/ OPH

Tuzson Bence hozzátette:

a kormány arra törekszik, hogy a kormányhivatalokban és a kormányablakokban dolgozó munkatársak számára a lehető legjobb munkafeltételeket biztosítsák, mert ennek pozitív hatásait az ügyfelek fogják megérezni.

Az államtitkár szerint a keleti pályaudvar nemcsak a budapestiek számára ikonikus épület, de 2015 óta - a migránskrízisben betöltött szerepe miatt - Európa számára is jelképpé vált.

OPH

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Keleti pályaudvart az ország legfontosabb pályaudvarának nevezte. Mint mondta,

a MÁV szeretne minél több szolgáltatást nyújtani az utasoknak,

ezért fogadták örömmel 2012-ben a kormány kezdeményezését a kormányablakok kialakítására, amely egyben a pályaudvarok megszépülését, és mint közösségi terek, jobb kihasználását is szolgálják.

OPH

A vezérigazgató felidézte, hogy az állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat-fejlesztési program keretében nyolc vidéki állomáson, Cegléden, Füzesabonyban, Kaposváron, Keszthelyen, Nyíregyházán, Miskolcon, Pécsett és Vácon, illetve a fővárosban, a Nyugati és a Keleti pályaudvaron nyílt eddig kormányablak. A tervek szerint,

a közeljövőben további három állomáson, Győrben és Székesfehérváron Békéscsabán létesülnek majd kormányablakok.

Rámutatott: az egyes helyszíneken sikerült integrálni a kormányablakok országszerte egységes arculatát az egyedi – legtöbb esetben műemléki védelem alatt álló - épületek sajátosságaival.

OPH

Domokos Péter, a fővárosi kormányhivatal főigazgatója elmondta,

Budapesten immár 30 kormányablak várja a polgárokat,

és ez az ügyfelek számára egyre gyorsabb és hatékonyabb ügyintést jelent. A tavalyi évben az átlagos várakozási idő 20 perc volt, és 13 perc alatt intézték el egy ügyfél ügyét. Ugyanakkor a VIII. kerület másik ügyfélszolgálatán, a Baross utcai kormányablakban az átlagérték csupán 8 perc, ami alatt sorra kerül egy ügyfél, és alig 10 perc alatt el is tudja intézni az ügyét. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy még rövidebb legyen ez az idő

OPH

A szakember rámutatott: a vasútállomások - különösen a Keleti pályaudvar - ideálisak az állami szolgáltatások számára. Felidézte, hogy az elmúlt évben több mint 2,5 millió ügyfél fordult meg a fővárosi kormányablakokban, az idén pedig május végéig, majdnem 1,1 millióan, mintegy tíz százalékkal többen, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

OPH

A helyszínt bemutatva elmondta, hogy az ügyfélközpont 12 munkaállomással és két fotófülkével már március 21-től teszt üzemmódban működött, és azóta - minden reklám nélkül - közel négyezer ügyfél fordult meg itt.

"Elmondható, hogy bárki, az ország bármely pontján lakik is, bármelyik kormányablakban - így akár utazása közben a Keleti pályaudvaron is - lényegében minden hivatalos ügyét elintézheti, illetve elindíthatja

- összegezte Domokos Péter főigazgató.

OPH

Sára Botond a VIII. kerület alpolgármestere az átadó után az OrientPressnek nyilatkozva rámutatott, hogy Józsefvárosban a Keleti pályaudvar mellett a Baross utcai önkormányzati épületben is működik kormányablak, így a kerület lakói már két helyszínen is intézhetik ügyeiket.



Kapcsolódó cikkek
Galgamácsán járt legutóbb a kormányablak busz

Sikeres volt a kormányablak busz kitelepülése Galgamácsára, ahol június 8-án vehették igénybe a mobil kormányablak szolgáltatásait az ügyfelek.

Új kormányablak nyílt Veszprém megyében

Kormányablakká alakult át a Berhidai Okmányiroda, mely immáron a 14. kormányablak a megyében.

Diákok látogattak el a törökszentmiklósi kormányablakba

Az integrált ügyfélszolgálati pont munkájával a Bethlen Gábor Református Általános Iskola 2. osztályos tanulói ismerkedhettek meg.

Munkában a Csongrád megyei kormányablak busz

Február 21. és május 18. között 1122-en keresték fel a mozgó ügyfélszolgálatot, összesen 32 helyszínen.

Kormányablak nyílik Simontornyán

Hamarosan új integrált ügyintézési pont nyílik Tolna megyében, Simontornyán. Az épületben postapont is lesz.

Életmentő készülék a gyöngyösi kormányablakban

Már a Gyöngyösi Járási Hivatal Eszperantó utcai kormányablakában is rendelkezésre áll félautomata defibrillátor.

-