Közigazgatás
Létrejönnek a Tankerületi Tanácsok
EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság/OPH Kép: pixabay.com
2018. június 15.

Megjelent a miniszteri felhívás, mely a tankerületek mellett működő Tankerületi Tanácsok tagjainak delegálására kéri fel a 134/2016. (VI. 10.) számú Kormányrendeletben nevesített szervezeteket - közölte az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság.

A közlemény szerint az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI. 10) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szabályozza a tankerületi tanácsok létrehozását a tankerületi központokban. A tankerületi tanács a tankerületi központ mellett működő javaslattevő, véleményező, tanácsadó testület, amelynek célja

a) a helyi, területi, térségi társadalmi-gazdasági környezeti érdekek, célok összehangolása a tankerületi központ fenntartói tevékenységével kapcsolatos oktatásirányítási célokkal;
b) a hosszú távú, átfogó, köznevelés-igazgatási célok összehangolása a tankerületi központ illetékességi területén;
c) a fenntartói stratégiai döntések megalapozása.

Forrás: Pixabay.com

Mint írják, a tankerületi tanács állandó tagjai az illetékes tankerületi központ vezetője, a Klebelsberg Központ által javasolt – azzal foglalkoztatotti jogviszonyban nem álló – egy fő, a Nemzeti Pedagógus Kar által jelölt egy fő, valamint az oktatásért felelős miniszter által a Korm. rendelet 2/B. § (4) bekezdés szerinti szervezetek által jelöltek közül felkért összesen három-öt fő.

A tankerületi tanács állandó tagjai közé egy-egy képviselőt jelölhetnek az országos önkormányzati szövetségek, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a tankerületi központ által fenntartott intézményekben működő diákönkormányzatok.

A felhívás célja a tankerületi központok tankerületi tanácsai tagjának személyére történő javaslattétel kezdeményezése - olvasható a tájékoztatásban.

Kapcsolódó cikkek
Új informatikai eszközöket adtak át Kőbányán

Közel 250 millió forint értékben kapott informatikai eszközöket a Kelet-Pesti Tankerületi Központ.

Négymilliárd forintból fejlesztik a Békés megyei iskolákat

Az összegből 29 általános és középiskola fejlesztése, bővítése valósulhat meg - tudatták a tankerületek szerdán.

Rétvári: minden tankerületben jutott pénz felújításokra és bútorcserére

"2010-hez képest jövőre 552 milliárd forinttal nőnek az oktatási rendszerre fordított források."

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink