Közigazgatás
Több generáció ünnepelte együtt a 75 éves óvodát Kőbányán
OPH Kép: Google
2018. június 15.

Czanka Lajosné óvodavezető 1990 óta irányítja a kőbányai Gyöngyike Óvodát; az évforduló kapcsán a Rádió Orient műsorában kérdeztük az ünneplésről, az elmúlt időszakról, gyerekekről, pedagógiai programról és természetesen a jövőről.

A pedagógus kiemelte, az óvodába sok nehéz sorsú és körülmények között élő gyerek jár, de mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb feltételekkel és kondíciókkal kerüljenek ki az óvodából, hogy aztán az iskolába bekerülve is meg tudják állni a helyüket. A pedagógiai programot a helyi adottságoknak megfelelően alakították ki: nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre, a tanulási képességek megalapozására, illetve a viselkedésrendezés kialakítására.

Virágültetés a Föld napján a Gyöngyikében
Kőbányai Gyöngyike Óvoda

A szülők szemléletformálása is a munka része, közösen, velük egyeztetve alakítjuk a nevelés irányát

– mutatott rá a szakember, aki hangsúlyozta, ez alapvetően közös munka.

Czanka Lajosné rámutatott, közel 30 éves pályafutása alatt mindvégig folyamatosak voltak a fejlesztések, mind személyi, mind tárgyi, mind környezeti ellátottságban, tehát a mindenkori vezetés maximálisan igyekszik a megfelelő körülményeket megteremteni a nevelői munkához.

Mozgásfejlesztő foglalkozás
Kőbányai Gyöngyike Óvoda

Hogy a pedagógushiányt valamiképpen ellensúlyozza, illetve hogy az intézményt vonzóbbá tegye, az önkormányzat különleges munkahelyi pótlékban részesíti a Gyöngyike Óvoda pedagógusait

– hangsúlyozta az óvodavezető, hozzátéve, minden lehetséges segítséget megkapnak a működéshez.

Kézműves foglalkozás a Gyöngyikében
Kőbányai Gyöngyike Óvoda

A szakember emlékeztetett, a köznevelési törvény értelmében 3 éves kortól kötelesek a gyerekeket óvodába járatni a szülők, ami bizonyos helyzetekben – pl. nehezebb körülmények között, szociálisan hátrányos helyzetben élő gyerekek esetében – kifejezetten előnyös is, hiszen egy folyamatos nevelői-fejlesztői munka előzheti meg az iskolába lépést. Az óvodavezető hangsúlyozta, régi jó gyakorlat az óvodában, hogy 4 teljes évet járnak az intézménybe a gyerekek. Mint fogalmazott, a gyerekek fejlődése és képességeinek alakulása nem korhoz kötött, és nagyon pozitív hatása van annak is, hogy egy óvónénivel tudnak ennyi időt eltölteni a gyerekek, ami biztonságot ad a számukra.

A fentiek szellemében jó és közvetlen munkakapcsolatot ápolnak azokkal az iskolákkal is ‒ különösen a Bem József Általános Iskolával, a Szervátiusz Jenő Általános Iskolával és a Kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskolával, ahová az óvodából kikerülő gyerekek járni fognak. A tanítókkal közösen nyílt napokat szerveznek, ismerkedő délutánokat tartanak, közös pályázatokon, rajzversenyeken vesznek részt együtt, hogy a gyerekek számára a lehető legkönnyebbé tegyék az átmeneti időszakot, és hogy a leendő osztályfőnökök is tudják szeptemberre, kinek milyen fejlesztésre lesz esetleg szüksége, mire kell majd jobban odafigyelni egy-egy gyerekkel kapcsolatban.

Kézműves foglalkozás a Gyöngyikében
Kőbányai Gyöngyike Óvoda

Czanka Lajosné elhivatottságát mutatja, hogy noha nemsokára nyugdíjba megy, nemrég tette le a mesterpedagógusi vizsgát, hogy még erősebb szakmai háttérrel tudják segíteni és fejleszteni a kisgyermekeket. A pedagógiai programban is szereplő „táblás módszer” használatának helyi adottságok között történő alkalmazásának lehetőségét vizsgálta és fejlesztette tovább kollégái közreműködésével, kifejezetten a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásának szolgálatába állítva a metódust, hogy a tanulási folyamatok játékba ágyazva minél hatékonyabban valósulhassanak meg.

Az alapötlet kidolgozásakor még a Komplex Instrukciós Programot (KIP) jegyző szakembert, a KIP országos bázisintézményének vezetőjét is felkeresték, hogy ötleteivel és meglátásaival segítse a módszert a Gyöngyike adottságaira alkalmazni.

A 75. születésnapon együtt ünnepelnek régi és új növendékek, a szomszédos iskolák, szülők, gyerekek és volt, illetve jelenlegi kollégák. Czanka Lajosné elmondta, nagy öröm ez,

ilyenkor látja igazán az ember, mi a súlya és jelentősége ennek a pályának, és a benne eltöltött éveknek. Nekem már az unokáim járnak ide”

‒ mondta a pedagógus.

Czanka Lajosné részére egyébként 2012-ben az önkormányzat kiemelkedő szakmai munkája, a nehéz sorsú gyermekekért, családokért végzett magas színvonalú tevékenysége, a kerületben eltöltött 26, eredményekben és sikerekben bővelkedő szakmai életút elismeréseként a Képviselő-testület határozata értelmében „Kőbányáért” kitűntető címet adományozott.-