Belföld
Tovább szépül a kőbányai Újhegyi sétány
OPH Kép: OPH
2018. június 20.

Az Újhegyi sétány komplex megújítása II. ütem címet viselő projekt keretében közel 320 millió forintból folytatódik Budapest egyik legnagyobb lakótelepi főutcájának megújítása. Az alapkövet kedden helyezte el ünnepélyesen D. Kovács Róbert polgármester.

A városrész vezetői, tervezők, kivitelezők és az ott élők jelenlétében elhelyezett alapkő letételekor D. Kovács Róbert kiemelte, hogy Kőbánya megújuló, épülő-fejlődő város, melyben szinte mindegyik résznek van önálló központja. Az Újhegyi sétány mintegy 20 ezer lakost szolgál ki, s a közösségi élet megteremtésének egyik fontos eleme. Ez az ütőér elmeszesedett az elmúlt időszakban, s arra várt, hogy kitisztítva ismét a városrész működését segítse – fogalmazott a polgármester.

OPH

Beszélt arról is, hogy a remények szerint az év végén indulhat az újabb közbeszerzés, és a következő esztendőben a sétány déli részének megújításával zárulhat a főutca rendbetétele.

Jó ütemben halad a belső úthálózat felújítása is, majd a járdák és egyéb zöld felületek megújítása történik - folytatta. A Sportliget felújítása még idén elkezdődik, s a Mélytó környezetének rendezése is megtörténik a következő években, mindez pedig azt jelenti, hogy Kőbánya újjáépült. A kerület vezetője hangsúlyozta, hogy a megújulás a növeli a helyi identitást is.

OPH

Kőbánya egyik legnagyobb beruházása a főváros TÉR_KÖZ projektjének keretében történik.

A 2013 óta zajló program Budapest közösségi tereinek fejlesztését tűzte ki célul: közterületek komplex megújítását és közösségi célú városrehabilitációs programok megvalósítását.

OPH

Az Újhegyi sétány Harmat és Bányató utca közötti szakaszának felújítása 2016-ban fejeződött be, idén májusban pedig elkezdődött, az északi, vagyis a Harmat utca és a Mádi utca közötti szakasz megújítása. Az Újhegyi sétány komplex megújítása II. ütem elnevezésű projekthez a X. kerület 200 millió forint támogatást nyert el a fővárostól, melyhez Kőbánya mintegy 119 millió forint önerőt tett hozzá.

OPH

A mostani fejlesztés során megújul a játszótér, ahol köztéri WC és pelenkázó létesül, új közösségi találkozóhely lesz az üzletek előtt, melyet nyáron páraoszlopok tesznek kellemessé. Felújításra kerül a csatorna- és a vízellátó rendszer is, a sétáló utcát új térburkolattal fedik le.

A sétány végpontját egy távolról is jól látható térplasztikai Jel fogja lezárni.

A felújítandó részen közel 5700 négyzetméteren történik favédelem, fakivágás, fapótlás, növénytelepítés, kertépítés és fenntartási munka.

OPH

Az új növényeket automata öntözőrendszer tartja majd frissen. A felújítás részeként megújul a Csodafa Óvoda és Gyermeksziget Bölcsőde, mindkét épület homlokzata új külsőt kap, valamint a kerítés és a bejárat is megszépül.

A munkálatok várhatóan decemberre befejeződnek.

-