Közigazgatás
Rendkívül népszerű a BME nyári Gyerekegyeteme 
Gyerekegyetem Kép: Pixabay
2018. június 29.

Már tavaly elfogytak a helyek a BME nyári Gyerekegyetemére. A nem mindennapi táborban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elismert oktatói több mint 600 általános iskolás diákot vezetnek be a tudomány, a robotika, a mesterséges intelligencia és a műszaki pálya érdekes világába. A Gyerekegyetemen elhangzó előadásaik a BME 8 karának alap mérnöki szakjához kapcsolódnak, és feldolgoznak olyan tudományos trendeket, innovációkat is, mint az űrkutatás, az önvezető autók vagy az okostelefonok világa.

Akár évekig is várnia kell annak, aki be szeretne jutni Magyarország első Gyerekegyetemére. A BME népszerű felsőoktatási szimulációs táborában 8–14 éves diákok vesznek részt, hogy egy hétig a Műegyetem hallgatóinak bőrébe bújjanak. A Gyerekegyetem keretében a résztvevők érdekes előadásokon vesznek részt és kis létszámú csoportokban kísérleteznek a gyakorlati szemináriumok alkalmával pont, mint az egyetemisták.

A tábor célja, hogy már fiatal korban megismertesse és megszerettesse a gyermekekkel a reál tantárgyakat, mindezt játékos, barátságos légkörben és saját tapasztalatok szerzését biztosítva a diákok számára. A rendezvény 2015 óta tartó töretlen sikere miatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a nyári tábor után sem engedi el a diákok kezét. A szervezők az év során további előadássorozatokkal kedveskednek a tábor résztvevői számára, a Gyerekegyetem Plusz keretében.

Az évente kétszer megrendezett előadásokon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről. Bár a táborban a gyerekek nem kapnak jegyeket és nincs végső értékelés, de a BME 2017-től pontrendszert vezetett be a diákok motivációjának fenntartása érdekében, amibe beletartoznak az évközi szemináriumok is. A krediteket a diákok a Gyerekegyetem nyári táborain és az évközi rendezvényeken való részvétellel gyűjthetik, hogy megszerezzék a jelképes Bagoly diplomát, arany vagy ezüst minősítéssel.

Az óriási túljelentkezés miatt a Gyerekegyetemre már a turnusok lezárultával elfogynak a következő évi helyek, ezért a BME online regisztrációs platformot hozott létre ezek kezelésére. A szülők ezen a felületen nyújthatják be a gyermekük részvételi igényét, amelyet a rendszer rögzít és szabad kapacitás esetén automatikusan jóváhagy. A BME Gyerekegyetemre való jelentkezés a rendezvény honlapján feltüntetett Gyerekegyetem Információs Rendszeren (GYIR) keresztül lehetséges. A szervezők célja, hogy legalább egyszer minden gyermek részt vehessen az általános iskola alsó, illetve felső tagozatosai számára szervezett táborban. A résztvevők idén két turnusban, 2018. július 2-6-ig, illetve 2018. július 9-13-ig ismerkednek meg a BME-n oktatott mérnöki szakokkal és a műszaki tudományokkal.


BME Gyerekegyetem honlap: http://gyerekegyetem.bme.hu
BME Gyerekegyetem pontgyűjtés: http://gyerekegyetem.bme.hu/pontgyujtes

-