Külföld
Tömegek tiltakoznak a macedón névvitát lezáró megállapodás miatt
M1 Kép: Reuters/Ognen Teofilovski
2018. július 2.

Az Európai Unió és az ENSZ nyomására Macedónia és Görögország kormánya megállapodott abban, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság új neve Észak-Macedónia lesz. Ezzel lezárult a 27 éve tartó görög–macedón névvita, amely megakadályozta, hogy a délszláv állam felvételt nyerjen a NATO-ba, illetve az Európai Unióba.

Az egyezmény hatására a macedón és a görög kormány viszonya valóban rendeződött, ám a két államban alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a megállapodás. Tömegek vonultak az utcára, hogy az egyezmény ellen tiltakozzanak. A macedón tüntetők szerint az egyezmény megalázó hazájukra nézve, megkérdőjelezi nemzeti identitásukat és sérti nemzeti önrendelkezési jogukat.

A megállapodás nemcsak az ország nevét, hanem több macedón nemzeti jelképet is érint.

Nikola Srbov a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Párt (VMRO-DPME) tagja szerint a megállapodásnak azon rendelkezései jelentenek nagy gondot, amelyek arra kötelezik a polgárokat, hogy mondjanak le a történelmük egy jelentős részéről, és ismerjék el, hogy csak nemrég érkeztek a Balkán-félszigetre, tehát hogy más nemzethez tartoznak, mint az Észak-Görögországban élő honfitársaik – fogalmazott a politikus.

Hozzátette: le kell mondaniuk nemzeti jelképeikről, mint például a macedón nap nyilvános használatáról. Ennek használata büntetendő lett.

A nemzeti zászló is változott

A balkáni országnak a görögök miatt néhány éve a nemzeti zászlóját is meg kellett változtatnia. A most kötött egyezmény szerint a régi lobogón szereplő szimbólumot a macedónok nemzeti jelképként egyáltalán nem használhatják.

A kormányon lévő Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SZDSZM) hónapokon át azzal kampányolt, hogy az ország európai uniós és NATO csatlakozásához elengedhetetlen a nemzeti jelképek megváltoztatása. Ezzel azonban csak azt érték el, hogy a nemzeti identitásukhoz ragaszkodó macedónok körében egyre kevésbé népszerű az EU-csatlakozás gondolata.

A VMRO-DPMNE ellenzi a görögökkel kötött megállapodást. A párt elnöke egy felszólalásában úgy fogalmazott: Sötét alagútba jutottunk, de egy biztos, hogy Zaevet, az új kormányfőt meg kell buktatni ahhoz, hogy Macedónia felemelkedjen.

Szeptemberben népszavazást tartanak

Az egyezményt azonban a macedón parlament a tiltakozások ellenére is ratifikálta. A megállapodás jogerőre emeléséhez az államfő, Gyorgye Ivanov aláírására is szükség van, a macedón elnök szerint azonban a NATO és EU csatlakozás nem elegendő indok egy, a macedón nemzetre nagyon káros következményekkel járó egyezség elfogadására.

A névváltoztatásról szeptemberben népszavazást tartanak Macedóniában. Sokan azonban attól tartanak, hogy a szavazás nem lesz ügydöntő, így akadályozza meg a kormány, hogy a választók meggátolják az egyezmény életbe lépését.

Kapcsolódó cikkek
A macedón elnök nem írja alá a névváltoztatásáról szóló törvényt

Gjorge Ivanov macedón elnök kedden bejelentette: nem hajlandó aláírni az ország nevének megváltoztatásáról szóló törvényt.

A macedón kormány elfogadta az ország új nevére vonatkozó javaslatot

Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság névről 27 évnyi vita után a június 12-én megkötött egyezség értelmében az országot Észak-Macedóniára nevezik át. 

Jöhet Észak-Macedónia 

Észak-Macedóniának hívják ezentúl az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot.

Most adásban
Téma: A közszolgálati életpálya modell – Kovácsné Szekér Enikő főosztályvezető, Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Belügyminisztérium
Ezt követő adásaink