Külföld
Békülékeny és konstruktív Orbán-Merkel találkozó várható
OPH/MTI/Nézőpont Intézet Kép: MTI/EPA
2018. július 5.

Békülékeny és konstruktív hangulatú találkozóra lehet számítani Orbán Viktor kormányfő és Angela Merkel német kancellár között a Médianéző ügyvezetője szerint.

A diplomácia hagyományok értelmében az újraválasztott magyar kormányfőt Angela Merkel német kancellár hivatalos látogatáson fogadja Berlinben, mint a Magyarország legfontosabb gazdasági partnerének számító Németország vezetője. A hivatalos közlés szerint a megbeszélés főként a „bilaterális, Európa-politikai és nemzetközi helyzetről” szól majd.

Boros Bánk Levente az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta, azzal, hogy Orbán Viktor évek óta következetesen kiáll a migrációval kapcsolatos magyar álláspont mellett, megerősödött, míg Angela Merkel nem a maga ura sem saját kormányában, sem Németországban. Úgy vélte, Orbán Viktor segítő kezet nyújthat a német kancellárnak Európa jövőjét illetően vagy migrációs kérdésekben.

Most lehet gálánsnak és elegánsnak lenni Magyarország részéről fogalmazott az elemző.

MTI/EPA

Ezzel párhuzamosan érdekes eredményt hozott a Nézőpont Intézet egy Magyar Idők számára készített közvélemény-kutatása, amely a német-magyar viszonyt vizsgálta.

A vizsgálat eredménye szerint ugyanis viszonzatlan a magyarok németbarátsága.

Egyoldalú a szimpátia a németek és a magyarok között, mivel a magyarok sokkal jobb véleménnyel vannak Németországról, mint a németek hazánkról – derült ki a vizsgálatból. Míg a magyarok háromötöde (59 százalék) nyilatkozott pozitívan Németországról, addig a németeknél közel ugyanekkora (55 százalék) arányban voltak negatív véleménnyel Magyarországról.

A német sajtó 2010 óta tartó éles és sok esetben egyoldalú Magyarország-kritikája megtette hatását

a német közvéleményre. A Médianéző által készített kimutatás szerint 2017-ben a Magyarországról szóló összes vizsgált németországi médiamegjelenés 70 százaléka volt negatív hangvételű. Ezzel szemben mindössze 1 százaléknyi pozitív és 29 százaléknyi semleges cikk jelent meg.

Ezért nem meglepő, hogy Magyarország megítélése rossznak mondható a német felnőtt lakosság körében, a Nézőpont Intézet Németországban végzett felmérése alapján. A németek alig több, mint harmada (38 százalék) nyilatkozott pozitívan, míg 55 százalékuk negatívan hazánkról. Legkevésbé a legfiatalabb, 30 év alatti korosztály (32 százalék jó, 58 százalék rossz) és a fővárosiak (33 százalék jó, 56 százalék rossz) voltak jó véleménnyel Magyarországról. Nincs viszont olyan demográfiai kategória, ahol többségben lenne a hazánkról alkotott pozitív kép a németek körében.

A magyarok ezzel szemben továbbra is pozitívan gondolnak Németországra. A megkérdezettek 59 százalékának van jó véleménye a régió legnépesebb és gazdasági szempontból legfontosabb országáról, szemben a negatívan nyilatkozó 28 százalékkal. A németbarát többség minden társadalmi csoportban kimutatható. A fiatal magyaroknak különösen jó a véleménye (76 százalék jó, 20 százalék rossz), de a leginkább elutasító 60 év felettieknek is a fele pozitívan nyilatkozott Németországról (49 százalék jó, 35 százalék rossz).

Nézőpont Intézet

Következő adásunk
Téma: Tisztaságot Újbudán című akció tapasztalatai – Várhegyi Krisztián referens, Városüzemeltetési Osztály
Ezt követő adásaink