Gazdaság
Jön a designerek virágkora?
OPH Kép: http://image.kreativ.hu
2018. július 5.

Egyre több a design területén tevékenykedő startup vállalkozás hazánkban, amelyekbe a kockázati tőkések is előszeretettel fektetnek be. Nagyon fontos, hogy ezek az innovatív vállalatok kellőképpen védjék le saját termékeiket, ebben segíti őket ingyenes tanácsadással a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal.

A hivatal egyre nagyobb figyelmet fordít a kockázati tőke és a kreatív ipar összefonódására, segíti a startup vállalkozásokat abban, hogy tudják vállalkozásukat elindítani, mendzselni és reklámozni – mondta Osvárt Judit, a Desing Hét Budapest kurátora a Rádió Orienten annak kapcsán, hogy június 29-én volt a Design Világnapja, s ennek alkalmából a fővárosban nagyszabású rendezvényt tartottak.

Kiemelt figyelmet kaptak itt a design területén jelentős mikro-, kis-és középvállalkozások,

amelyeknek egyre nagyobb az aránya. Mi abban segítjük őket, hogy immár 13. alkalommal adtuk ki az ingyenesen letölthető startup guide kiadványt, amely közérthető nyelven magyarázza el számukra egy vállalkozás alapjának tudnivalóit” – mondta a kurátor.

A hazai designerek egyre nagyobb sikereket érnek el, ezt bizonyítja az is, hogy

idén márciusban nemzetközi designdíjat kapott egy magyar sztetoszkóp, amely várhatóan másfél év múlva kerül a piacra.

Mint azt Húnfalvi András designer elmondta, az eszköz kétszer 20 mp alatt képes az EKG és a szívhangvizsgálat elvégzésére és ennek a kettőnek az összevetésére.

Az ilyen és ehhez hasonló stratupoknak abban segít a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, hogy hidat épít köztük és az őket finanszírozó kockázati tőkések között. Mint azt Németh Ádám közgazdász elmondta,

ma nagyon népszerű ez a fajta befektetés, amelynek előnye, hogy nem kérnek hozzá klasszikus biztosítékot, például ingatlan jelzálogot,

de a várhatóan egyre több bevételt generáló vállalkozásból a befektető tulajdonrészt szeretne, amit később magas áron értékesíteni tud.

Az innováció haszna legfőképpen a szellemitulajdon-jogok megszerzésén keresztül jelentkezik, ezért a hivatal segíti a vállalkozókat eme jogokkal kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában, számukra ingyenes konzultációs lehetőségeket biztosít.

Téma: Június 29-e a designe világnapja
Vendégek: Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz
A műsort vezeti: Vannai Dorottya kommunikációs tanácsadó
00:17 Osvárt Judit bemutatkozása
01:52 A Design világnapja
05:20 A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szerepe
07:09 Rendezvények, kiadványok
13:49 Húnfalvi András bemutatkozás
15:03 Egészségügyi eszközök tervezése
16:05 A dual scope díjat kapott
28:58 Németh Ádám bemutatkozása
31:40 A kockázati tőke szerepe
32:08 Kockázati tőke vs banki hitel
34:41 Az innovatív vállalatok védelme
Következő adásunk
Téma: Mobilapplikáció vezet végig A Pál utca fiúk híres helyszínein – Bácskai János polgármester, Sára Botond, Józsefváros polgármestere, Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője és Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője
Ezt követő adásaink