Belföld
A Parlamentbe látogattak a Magyarságismereti Mozgótábor fiatal résztvevői
OPH/MTI Kép: OPH
2018. július 8.

A Parlamentbe látogattak pénteken a 25. Magyarságismereti Mozgótábor résztvevői. A fiatalokat Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár és Gál Kinga európai parlamenti képviselő köszöntötte.

Szilágyi Péter Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nevében köszöntve a részvevőket kiemelte, hogy egyre több fiatal tud eljutni a Kárpát-medencéből, a határon túlról, a diaszpórából Magyarországra, illetve a határon túli régiókba a különböző nemzetpolitikai programok révén a kormány támogatásával. Hozzátette: egyre több nyári tábor foglalkozik kimondottan nemzetpolitikával és mind több szabadegyetem valósul meg, például Felvidéken, Kárpátalján, Vajdaságban is.

Mindez jelzi – folytatta –, hogy a magyar kormány kiemelten foglalkozik a határon túli nemzettársakkal. A kormány elhivatott a határon túli magyarság iránt, nemcsak szavakban, hanem tettekben – hangsúlyozta. Ennek megalapozója az állampolgársági törvény, amivel 2018-ra elérték az egymillió új magyar állampolgárt, valamint az alaptörvény, amely rögzíti: felelősséget viselnek a határon túli magyarságért. Elmondta: az áprilisi választáskor kapott felhatalmazás alapján ezt a nemzetpolitikai munkát a továbbiakban is folytatni fogják, a 2010 és 2018 közötti időszakhoz hasonlóan támogatásokban, szakmai segítségnyújtásban. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: reményei szerint az elmúlt években az érintettek is érezték a kapocs erősödését az anyaországgal.

Fotó: OPH

Szilágyi Péter a tábor kapcsán emlékeztetett arra, hogy a 25 éves évforduló mérföldkő a Magyarságismereti Mozgótábor életében, és a kezdeti nehézségek ellenére létrejött egy olyan csapat, amely folyamatosan szívén viseli a tábor sorsát. Ez a munka nem sikerült volna a két legfontosabb szervező, Papp Zsuzsa és férje, az idény elhunyt Aykler Béla nélkül – mutatott rá. Hozzátette: nagyon fontos, hogy mindig legyenek olyan emblematikus vezetői, motorjai a közösségeknek, akikre fel lehet nézni, akik szívből, szeretetből, a nemzet iránti elkötelezettségből segítik a közösséget.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az ilyen táborok azért is jelentősek, mert nemcsak jó bennük részt venni, de közösséget is formálnak, életre szóló barátságok, akár még szerelmek is kialakulhatnak, az itt szerzett emlékek továbbadhatók, a későbbiekben pedig a most létrejött kapcsolatok feleleveníthetők, amikor szükség van rá. Ez a kapcsolati rendszer nagyon fontos most, a 21. században is – emelte ki Szilágyi Péter, hozzátéve, hogy a tábor közös nyelve a magyar, s ez is segíti a nemzet, a nemzeti kultúra és a nyelv megmaradását.

Gál Kinga EP-képviselő azt mondta: évek óta a határon túli magyar közösségek ügyét képviseli, napi szinten próbálják a nemzet egységét megjeleníteni az európai politikában.

Minél inkább megpróbálnak összefogni, annál erősebbek lehetnek és annál messzebb ér a hangjuk

– mutatott rá az EP-képviselő.

OPH

Felidézte a tábor 25 éves történetét, méltatva mindazt, ami megvalósult az elmúlt negyedszázad során.

Utalva a köszöntő helyszínére hozzátette: nem az ország, hanem a nemzet Parlamentjében vannak, és reményét fejezte ki, hogy a hely szelleme a diákokat is megérinti.
Szólt arról is: a résztvevő diákok a közösségük elitjét fogják képezni, és erre a „kialakuló hálóra” lehet építeni a jövőben is.

A június 28-tól július 9-ig tartó táborban 15-19 éves, középiskolás külhoni fiatalok vehetnek részt, akik érdeklődnek a magyarság történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt. A környező országok mellett Kanadából is érkeztek fiatalok a rendezvényre.


A Kanadai Rákóczi Alapítvány 25 éve szervezi a Rákóczi Mozgótábor – Diákok Határok Nélkül programot – olvasható az alapítvány honlapján. Az idei év eseményeiről a tábor blogján találhatók beszámolók.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink