Közigazgatás
Berkó Attila: minden feladatra készen állunk!
OPH Kép: OPH
2018. július 10.

Nemcsak az e-közigazgatás feltételeit kell kialakítani, de ezzel párhuzamosan az ügyfeleket is rá kell nevelni az elektronikus ügyintézés használatára ‒ fogalmazta meg az új Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott. Berkó Attila a Rádió Orienten rámutatott: az interneten keresztül lefolytatott eljárások a hivatalt is tehermentesítik, így a kollégák a kapacitásfelszabadulás miatt egyéb feladataikkal is hatékonyabban tudnak foglalkozni.

Kállai Mária, eddigi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kormánymegbízott 2018 áprilisától országgyűlési képviselőként folytatja munkáját. Helyére Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 1-jei hatállyal Berkó Attilát, a kormányhivatal eddigi főigazgatóját nevezte ki. A kormányhivatal új vezetője megállapította: az elmúlt hét évben alapvető változások zajlottak le a területi közigazgatásban, melyek sikerességéről - az elégedettségi mérések tanúsága szerint ‒ konszenzus van az ügyfelek és a közigazgatási szervek között. Ugyanakkor hozzátette:

nagyon sok még a tennivaló.

A területi közigazgatás átalakításának kiemelkedő eleme volt a kormányablak-projekt. A szakember felelevenítette, hogy az első ügyfélközpontok 2012-ben még „első generációs” kormányablakokként kezdték meg működésüket, majd a 2013-14-től jelentek meg a „második generációs” ügyfélközpontok. A kormányablakok kialakításánál minden megyében figyelembe kellett venni a gazdaságossági és beruházási szempontokat ‒ mondta a kormánymegbízott, amelyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig 14 kormányablak kialakítását tették lehetővé.

Jelenleg még négy okmányiroda működik a megyében ‒ tette hozzá, de Tiszafüred és Újszász is hamarosan kormányablakká bővül: még ebben az évben elkezdődhetnek a beruházás. A tervek szerint rövid időn belül a túrkevei és a martfűi ügyfélközpont is csatlakozik, így a közigazgatásban

hamarosan mindenhol ugyanolyan körülmények között, ugyanolyan szolgáltatások lesznek elérhetőek a megyében.

MTI /Kovács Tamás

Hangsúlyozta: a működési metódusban bőven vannak még kiaknázatlan lehetőségek, így a következő időszak homlokterében mindenképpen a még összehangoltabb és kidolgozottabb megoldások megtalálása áll majd.

Berkó Attila arra is kitért, hogy

az egyik legfontosabb feladat továbbra is az elektronikus ügyintézés és az e-közigazgatás kialakítása.

„Őszintének kell lennünk, a számok nem úgy jönnek, ahogy vártuk, ugyanis az ügyfelek ‒ meglepő módon még az ügyvédi és iparkamarák is ‒ még mindig a személyes ügyintézést preferálják, ennek következtében most mintegy 20 százalékos az elektromos ügyintézési arány”‒ mondta.

A leghangsúlyosabb feladat ennek javítására kidolgozni a megfelelő stratégiát az ügyfelekkel és az ügyintézőkkel közösen, hiszen a legügyfélbarátabb megoldás mégis csak az otthoni ügyintézés lenne, amihez minden szakmai segítséget igyekeznek megadni ‒ jelentette ki a Rádió Orient vendége. Berkó Attila azt is hangsúlyozta: a jövő generációjának is otthonosan kell mozognia ezen a terepen, ezért a diákoknak külön ismeretátadó programokat, például kormányablak-látogatást szerveznek.

Pixabay

Bízom benne, hogy a statisztika javításában eredményesek leszünk. Nemcsak az ügyfelek miatt, hanem mert az e-ügyintézés a hivatalt is tehermentesíti: a kollégák a kapacitásfelszabadulás miatt egyéb feladataikkal is hatékonyabban tudnak foglalkozni.”

A frissen kinevezett kormánymegbízott ‒ aki 2015-től főigazgatóként vett részt a szervezet irányításában ‒ elmondta, jelenleg több mint 1500 fő dolgozik a kormányhivatalban. Mint fogalmazott, „jól együtt dolgozni csak odafigyeléssel lehet. A mozaik minden darabját figyelni kell, melybe az eszközpark, a munkaidő, a munkakörülmények, a képzések, az időbeosztás, és természetesen a bérezés is beletartozik.”

Berkó Attila arról is szólt, noha az elmúlt időszakban jelentős bérfejlesztés történt,

szükség lesz további olyan intézkedésekre, amelyek a közösségépítést segítik, illetve az elhivatottságot növelik.

Utóbbit szolgálják a sikeres és komoly érdeklődést generáló képzések is, a hosszú évek óta zajló közigazgatási/kormányzati tanulmányok, valamint a Pro Bono képzési rendszer, ami szintén hozzájárult a szakmailag és szervezeti egységenként is jól működő tisztviselői állomány kialakulásához.

A kormánymegbízott külön kiemelte

a közösségként való működni tudás fontosságát is,

és a kisgyermekes kollégák helyzetét, akiket adott esetben otthoni munkavégzés lehetőségének megteremtésével, vagy rugalmasabb munkaidő-kezeléssel szeretnének segíteni.

A következő időszak feladata kijelölni az új főigazgatót, és a nyári hónapok is munkával telnek majd: egyeztetések, megbeszélések és az új irányok meghatározása kerül a fókuszba. Mint mondta:

minden feladatra készen állunk.

Személyi kérdésekről a kormánymegbízott egyelőre nem beszélt, mindössze annyit hangsúlyozott, nagyon bízik benne hogy a következő négy évben is eredményesen tudnak majd együtt dolgozni a kollégák.

Téma: A kormányhivatal következő négy évének stratégiája
Vendég: Berkó Attila kormánymegbízott
A műsort vezeti: Adorján András
01:18 Rövid életpálya
02:57 A közigazgatás átalakításának értékelése
04:19 A kormányablak projekt folytatásának lehetőségei
08:31 A kormányhivatali épületek rekonstrukciója
12:35 Munkatársakból közösséget formálni
16:58 Az elektronikus ügyintézés kiszélesítése
25:35 Jelentős útépítések a megyében
29:00 Fejlesztések az egészségügyben
30:39 Kiemelt feladat az idegenforgalom fejlesztése
35:20 A felsőoktatás helyzete a megyében
37:11 Kulturális beruházások
28:44 A legfontosabb kormánymegbízotti feladatok
Kapcsolódó cikkek
Kevesen használják még az e-ügyintézést Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Noha fél éve működik a szolgáltatás, egyenlőre csupán több mint félezren éltek az e-ügyintézéssel a megyében.

Megújulás és stabilitás Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A megyei kormányhivatal munkájában összefogottabb, koordináltabb működés tapasztalható.

Nagyszabású turisztikai fejlesztések indulnak a Jászságban

Több mint 17 milliárd forint támogatás jut turisztikai fejlesztésekre Jász-Nagykun-Szolnok megyében a következő években.

17 milliárdból fejleszthetik Jász-Nagykun-Szolnokot

17 milliárd forint támogatás jut Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai fejlesztéseire - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Díjazták a szolnoki levéltárat

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára kapta az Év Levéltára elismerést.

Növekszik az önkéntesek száma Jász-Nagykun-Szolnokban

Az önkéntesek rendkívüli esetekben – háborús esemény vagy természeti katasztrófa – meg tudják védeni a lakókörnyezetüket.

Következő adásunk
Téma: Mobilapplikáció vezet végig A Pál utca fiúk híres helyszínein – Bácskai János polgármester, Sára Botond, Józsefváros polgármestere, Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője és Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője
Ezt követő adásaink