Külföld
Csak engedéllyel lehet lebontani az 1945 előtti épületeket Bécsben
OPH Kép: PID/Christian Fürthner
2018. július 13.

Július eleje óta kizárólag engedéllyel lehet lebontani az 1945 előtt épült házakat az osztrák fővárosban. Az intézkedéssel a bérlőket és a városképet védik az ingatlanspekulánsoktól.

Csak ősszel akarták módosítani ugyan a bécsi építési szabályzatot, a sok last-minute-bontás miatt azonban már június végén napirendre tűzte és elfogadta a bécsi tartományi parlament az 1945 előtt épült házak védelméről szóló törvénykezdeményezési javaslatot.

Eszerint

az 1945. január 1-je előtti épületek kizárólag a Bécsi Városháza Építészeti és Településfejlesztési Ügyosztálya (MA 19) engedélyével bonthatók le.

Akkor is, ha nem állnak műemlékvédelem alatt, illetve nem védett övezetben találhatók.

Kathrin Gaal, az osztrák főváros nemrégiben kinevezett lakásépítési városi tanácsnoka elmondta, hogy a lépés nemcsak a városkép kíméletes megújítását szolgálja, hanem az ilyen épületekben lakó bérlők védelmét is.

A szigorítás nyomán 70 épület bontását állították le, de 20 esetében már annyira előrehaladottak voltak a munkálatok, hogy mégis engedélyezték az épület teljes elbontását. A fennmaradó 50 épületnél az MA 19 külön-külön megvizsgálja, hogy érdemes-e megőrizni az épületet építészeti vagy városképvédelmi okból, és csak ennek függvényében adja ki a bontási engedélyt

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink