Külföld
Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal
infostart.hu Kép: Reuters/Mukesh Gupta
2018. július 15.

Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal szombaton, hogy véget vessen a határ menti villongásoknak - mondta egy palesztin tisztségviselő.

"Az egyiptomi és a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült megfékezni az erőszak tovagyűrűzését" - tette hozzá a neve elhallgatását kérő illetékes.

A hírt megerősítette Favzi Barhum, a Gázai övezetet uraló Hamász szóvivője is. Úgy fogalmazott, hogy siker koronázta a nyugalom helyreállítására és a konfliktus lezárása irányuló egyiptomi erőfeszítéseket. Az Iszlám Dzsihád fegyveres csoport is megerősítette közleményében a hírt, de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője ezt egyelőre nem kommentálta.

A Gázai övezet és Izrael határán hónapok óta feszült a helyzet. Szombaton palesztin szélsőségesek rakétákkal és aknagránátokkal támadták Izraelt, amely légicsapásokkal válaszolt. Médiajelentések szerint háborúsközeli állapot alakult ki.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek bekebelezése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium összesítése szerint

138 palesztin vesztette életét, és több mint 16 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

Szombaton palesztin szélsőségesek száznál több rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre, amely válaszul több tucat légicsapást mért a palesztin övezetre. Palesztin egészségügyi források szerint két tizenéves halt meg és tízen megsebesültek az izraeli légitámadásokban. A dél-izraeli Szderótban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg.

A szombati volt az egyik legsúlyosabb fegyveres összetűzés a gázai fegyveres csoportok és az izraeli hadsereg között a 2014-es izraeli-gázai háború óta. Az izraeli média híradása szerint háborúközeli helyzet alakult ki a térségben.

Május végén is heves összetűzések robbantak ki, és akkor is egyiptomi közvetítéssel kötött fegyverszünetet Izrael és a Hamász.

Kapcsolódó cikkek
Elítélte Izraelt az ENSZ Közgyűlése

A gázai palesztin civilekkel szembeni túlzott és a körültekintést mellőző erőalkalmazásért ítélték el Izraelt.

Negyven sebesült a Gázai övezetnél

Már negyven sebesültje van az izraeli hadsereg és a palesztinok között pénteken kirobbant összecsapásoknak.

Most adásban
Téma: A kormányzati igazgatásról szóló törvény a gyakorlatban – Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink