Külföld
A megállapodás nélküli Brexit veszélyére figyelmeztetett az ír külügyminiszter
MTI Kép: Pixabay
2018. július 25.

A brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyére figyelmeztetett szerdán Londonban az ír külügyminiszter.

Simon Coveney a BBC brit közszolgálati rádió Today című műsorában azt mondta, az Egyesült Királyság nem engedheti meg magának, hogy 2019 márciusában úgy szűnjön meg a tagsága az Európai Unióban, hogy nem születik egyezség jövőbeni kapcsolatokról. Az ezzel kapcsolatos brit kijelentéseket pedig virtuskodásnak nevezte. A megállapodás nélküli Brexit negatív hatásairól úgy vélekedett, hogy ezeksúlyosan érintenék az Egyesült Királyság mellett Írországot is.

Simon Coveney hozzátette: nem hiszi, hogy a brit tagság végül megállapodás nélkül szűnik meg. Jelezte,

amennyiben a brit kormány indítványozná a kilépési tárgyalások meghosszabbítását, az ír kormány támogatná ezt.

A határidőt viszont csak akkor lehet kitolni, ha arra egy észszerű megállapodás elérése reményében lenne szükség.

Az ír külügyminiszter üdvözölte, hogy a brit kormány közzétette javaslatait a jövőbeni kapcsolatrendszerről. Szerinte ugyanis

Nagy-Britannia az elmúlt fél év jó részében saját magával tárgyalt a Brexitről.

A 104 oldalas fehér könyv formájában ismertetett javaslatcsomag azonban bizonyos mértékben tisztázta a helyzetet a tárgyalófelek számára. Mint fogalmazott,

most, hogy egyértelmű a brit kormány álláspontja, megkezdődhetnek a komoly tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Theresa May brit kormányfő vezetésével

a brit kormány olyan stratégiát fogadott el július elején, amely az áruk kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az Európai Uniónak.

A szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében azonban nem férnének hozzá a jelenlegi szinten egymás piacához.

A brit EU-tagság megszűnése után Észak-Írország és Írország 499 kilométeres határa lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára. Ezen a határon jelenleg semmiféle útlevél- és vámellenőrzés nincs.

Ezzel kapcsolatban Theresa May többször is hangsúlyozta, hogy London soha nem fogadna el olyan megoldást, amely visszaállítaná a fizikai ellenőrzést a határon. Olyan megoldást sem tart ugyanakkor lehetségesnek, amely a Brexit után Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé emelne vámhatárt.

Simon Coveney szerdán szintén a határellenőrzés visszaállításának elkerülését szorgalmazta.

külügyminiszter az ír kabinet több tagjával érkezett Londonba, ahol együttes ülést tartottak brit kollégáikkal. A brit európai uniós tagság megszűnése mellett a két ország kapcsolattartásának jövőbeni formáiról és az észak-írországi kormányválságról is tárgyaltak. Észak-Írországban 19 hónapja tart a kormányválság, és a tárgyalásokon most sem sikerült áttörést elérni.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink