Külföld
Evakuálták a Yosemite Nemzeti Parkot
MTI/OPH Kép: Pixabay/A kép illusztráció
2018. július 25.

A két hete tomboló kaliforniai erdőtűz miatt szerda déltől négy napra bezárják a Yosemite Nemzeti Parkot.

A látogatói szezon csúcspontján vagyunk, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést”

– közölte Scott Gediman szóvivő, hozzátéve, hogy utoljára 1990-ben hoztak hasonló intézkedést.

A parkőrök végigjárták a kemping- és más szálláshelyeket, és elrendelték kiürítésüket a nemzeti park központi völgyében, az illetékesek lemondtak legalább ezer szállásfoglalást a helyi hotelekben. Elrendelték számos helyi közösség kötelező kitelepítését is.

Az illetékesek hangsúlyozták, hogy

a nemzeti park térsége nincs közvetlen veszélyben, az intézkedést elővigyázatosságból hozták,

mivel keddig 14 ezer hektár erdő vált a térségtől nyugatra két hete tomboló tűz martalékává, és a tűznek csupán 25 százalékát sikerült ellenőrzés alá vonni.

Yosemite National Park/Facebook Official

Az erdőtűz a San Franciscótól 300 kilométerre keletre fekvő El Portal település térségében, a Sierra Nevada hegységben ütötte fel a fejét.

Több mint 3300 tűzoltó 46 helikopter és két DC-10-es repülőgép segítségével oltja a tüzet.

Egy tűzoltó életét vesztette és hat megsérült az oltásban.

Yosemite National Park/Facebook Official


A park egyes részein a füst mértéke igen jelentős és a látási viszonyok is erősen korlátozottak. A szakemberek szerint az érintett területeken bőven az egészségtelen tartományban lehet a levegő minősége. A füst mértéke a nemzeti park webkameráin keresztül is jól érzékelhető.

Az aktuális állapotokról folyamatosan tájékoztatnak az amerikai hírügynökségek.

A meteorológusok előrejelzése szerint továbbra is igen meleg és száraz idő várható a térségben.


A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja, 1890. október 1-jén alapították. A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet Abraham Lincoln már 1864-ben védetté nyilvánította, az Államokban elsőként.

A nemzeti park növényzetének legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő, amely a parkban három csoportban él. Bár a park területén álló Giant Grizzly a maga 63 m-es magasságával nem fér bele a legmagasabb hegyi mamutfenyők tízes listájába (a Sequoia Nemzeti Parkban álló Sherman tábornok fája például 83,79 m magas), de a maga 2700 évével egyike a Föld legidősebb élőlényeinek.

Érdekesség, hogy a mamutfenyők szaporítása érdekében a park dolgozói időről időre felgyújtják az avart, hogy a tobozok szétrepedjenek és a kipattogott magok kicsírázzanak.

A park állatvilága rendkívül gazdag, a területen megtalálható a baribál avagy fekete medve, a mosómedve, az emberek által háborítatlan területeken pedig a sierrai vörös róka, illetve a puma vagy más néven hegyi oroszlán is. A mamutfenyőkön él a fenyőmagokkal táplálkozó, különleges chickaree-mókus.

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink