Külföld
Porosenko orosz beavatkozásra számít az ukrán választásokon
MTI/Facebook Kép: Reuters
2018. augusztus 7.

Petro Porosenko ukrán elnök utasította a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO), hogy külön ülésen tekintse át, miként semlegesíthető Oroszország beavatkozása az ukrajnai választásokba, ami szerinte minden bizonnyal lesz ‒ derül ki az elnök keddi Facebook-bejegyzéséből.

Ukrajnában márciusban tartanak elnökválasztást, jövő ősszel pedig a tervek szerint parlamenti választások leszek. A kampányidőszak hivatalosan három hónap, de az elnökválasztási felkészülés már megindult.

Porosenko bejegyzésében újfent hangsúlyozta, hogy

Kijevnek állandóan készen kell állnia a hibridháborús fenyegetésekkel szembeni ellenállásra.

Sem Kijevben, sem Brüsszelben, sem Washingtonban, de a nyugati fővárosok abszolút többségében sincs szemernyi kétség afelől, hogy a Kreml nagy szabású beavatkozást tervez a választási folyamatokba. Az agresszornak ezzel az a célja, hogy a számára veszélyes európai egységet és az Ukrajnával való szolidaritást megtörje, megossza a transzatlanti szövetséget, populista, nacionalista, euroszkeptikus erőket támogatva írta az ukrán elnök a védelmi tanács külön ülésének összehívására vonatkozó utasítását indokolva.

Olekszandr Turcsinov, a közvetlenül az államfő alá rendelt, befolyásos védelmi tanács vezetője a múlt héten Kijevben újságírók előtt szintén úgy vélekedett, hogy Oroszország minden bizonnyal megpróbál majd beavatkozni az ukrajnai választási folyamatokba. Hangsúlyozta ugyanakkor: ha viszont nem sikerül befolyásolnia a választások eredményét, nem zárható ki az sem, hogy újabb agresszív katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben.

Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink