Kultúra
Kőbányai kézműveseket is díjazott az AMKA
OPH Kép: OPH
2018. augusztus 8.

A Magyar kézművesség – 2018 valamint Mátyás király és kora – kézműves szemmel című nyári országos pályázat díjazottjai között hárman is képviselték Kőbányát. A fővárosi Duna Palota Színháztermében augusztus 7-én megrendezett ünnepélyes megnyitón Orbánné Balogh Katalin textiljáték-készítő népi iparművész, Aranykoszorús babakészítő mester, valamint Hernády Barbara ötvös, aranyműves és Hernády Kinga divattervező is „A Magyar Kézművességért” Alapítvány elismerésében részesült.

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő „A Magyar Kézművességért” Alapítvány (AMKA) MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2018 valamint MÁTYÁS KIRÁLY ÉS KORA – KÉZMŰVES SZEMMEL című kettős tematikájú nyári országos kiállítását szakmai zsűri által kiválasztott pályamunkákból rendezték meg.

A Magyarság Házának is helyet adó épületben 219 kiállító közel négyszáz alkotását állították ki az AMKA szervezésében. A tárlat egyik része napjaink kézműves termékeinek legjavát vonultatja fel. A népművészeti és iparművészeti alkotások egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, a hagyományokat és napjaink igényeit ötvöző használati és dísztárgyait mutatja be. A kiállított tárgyak másik része Mátyás királyt és korát idézik meg. A tárlat augusztus 27-ig tekinthető meg.

 

A díjátadóval egybekötött kiállítást hivatalosan Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében kivételes pillanatnak nevezte a megnyitót, amikor – mint fogalmazott - "a Magyarság háza az összecsengések házává vált. A Mátyás király emlékévnek, az emlékév háttérintézményének és az AMKA kezdeményezésének Mátyás király személyén keresztül megvalósuló találkozási pontjává vált." Az intézmény vezetője beszédében megidézte a magyar reneszánsz uralkodót és korát, valamint képet adott a Mátyás király emlékév eddigi eseményeiről.

OPH

Németh László, az IPOSZ elnöke szerint a tárlat egy rendkívül gyorsan változó időszakban jött létre, amikor változnak a gazdaság a társadalom, a kommunikáció fogalmai. Ugyanilyen változást jelentett a reneszánsz a maga idejében - vélekedett, majd hozzátette: az iparos tevékenység és minden művészeti tevékenység legfontosabb alapfeltétele a béke, a biztonság és az alkotás szabadsága. "Ezeket az értékeket mai világunkban is újra kell értelmezni."

A megnyitón Bába Szilvia a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója is köszöntötte a megjelent művészeket. Arról beszélt, hogy "a mai ember egyre sivárabb életében az igénytelen rövid élettartamú tucat termékek idejét élve szemnek és léleknek egyaránt felüdülést hozó oázisként hat az AMKA gyűjteményes kiállítása". A kiállított remekművekben hosszú évszázadok technikai tudása ötvöződik a mindig újat kereső ember ötletességével, miközben sosem halványul el a cél: a hagyományok őrzése és ápolása - mondta.

Az eseményen Nagyné Varga Melinda, a Főpolgármesteri Hivatal kulturális, turisztikai, sport-, köznevelési és szociálpolitikai főosztályának vezetője köszönetet mondott az 1994 óta működő „A Magyar Kézművességért” Alapítványnak munkájáért. Azt is mondta, hogy a kiállítás fontos helyszíne annak, hogy "a természetes anyagokat felhasználó népművészeti vagy iparművészeti jellegű egyedi termékeket és azok alkotóit megismerhesse a közönség és a szakma".

OPH

Az eseményen a szakmai zsűri elismerését, a fővárosi önkormányzat pénzdíját és a X. kerületi önkormányzat ajándékcsomagját Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere és Nagyné Varga Melinda főosztályvezető adta át Orbánné Balogh Katalin textiljáték-készítő népi iparművésznek, Aranykoszorús babakészítő mesternek, valamint Hernády Barbara ötvös és aranyművesnek és Hernády Kinga divattervezőnek.

Kapcsolódó cikkek
Eseménydús tanévet zárt a Kőbányai Zenei Stúdió

Ősszel folytatódik a Debreceni Egyetem könnyűzenei kurzusa, amelyet a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen indított el.

Tovább szépül a kőbányai Újhegyi sétány

Budapest egyik legnagyobb lakótelepi főutcájának komplex megújítása 320 millió forintból folytatódik a II. ütemmel.

Több generáció ünnepelte együtt a 75 éves óvodát Kőbányán

75 éve fogadja a gyermekeket a kőbányai Gyöngyike Óvoda, melynek „nagy családja” közösen ünnepelt a születésnapon.

Focival erősítenek a nemzetiségi önkormányzatok Kőbányán

A kerületi és nemzetiségi önkormányzatok közötti jó és élő kapcsolat a kultúra színesítésének is záloga.

Három napig tart a vigadalom Kőbányán

Június 22-23-24-én a Szent László templom mellett már 25. alkalommal ülik meg a Szent László napokat.

Különleges bölcsőde születésnapját ünnepelték Kőbányán

A Fecskefészek bölcsőde szakmai munkájában a korai fejlesztés is nagyon hangsúlyos - emelte ki a kerület polgármestere.

-