Külföld
A katari emír 15 milliárd dolláros befektetést ígért Törökországnak
MTI Kép: Euronews
2018. augusztus 16.

A katari emír 15 milliárd dolláros befektetésre tett ígéretet Törökországnak, miután találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfővel ‒ jelentette szerdán a török állami hírügynökség.

Az Anadolu közlése szerint Erdogan és Tamím bin Hamád esz-Száni sejk találkozója több mint három óráig tartott. Az állami hírügynökség emellett közzétett fényképeket is, amelyeken Erdogan és Száni a török elnöki palota előtt ölelkeznek.

A katari emír látogatása egybeesik azzal, hogy Törökország és az Egyesült Államok között diplomáciai vita alakult ki a múlt héten, ami gazdasági adok-kapokba torkollott és a török líra dollárhoz viszonyított értéke jelentősen esett az elmúlt időszakban. A katari pénzt török kormányforrás szerint a bankszektorba és a pénzpiacokra irányítják. Az emír az első külföldi vezető, aki Törökországba látogatott, mióta elmérgesedett az Ankara és Washington közti, az utóbbi időben fokozatosan romló viszony. Ankara és Doha is az Egyesült Államok szövetségese, Törökországban és Katarban is vannak amerikai katonai támaszpontok.

Kapcsolódó cikkek
Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására

Hétfőn, az ázsiai-csendes-óceáni kereskedés kezdetekor a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött.

Erdogan devizatartalékaik lírára váltására kérte fel a török polgárokat

Arany és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel a török elnök az ország polgárait a líra árfolyamvesztésének a megállítása érdekében.

Gazdasági válság veszélyezteti Törökországot?

Az elmúlt másfél évtizedben a török gazdaságpolitika látványos sikertörténet volt, de most ismét a bajokról cikkezik a gazdasági sajtó. 

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink