Külföld
Közgazdász: a török lírára nagy nyomás nehezedik
M1/MTI Kép: Pixabay
2018. augusztus 16.

Néhány napja devizaválságba zuhant a török gazdaság, egyetlen hét alatt 28 százalékot vesztett értékéből a nemzeti fizetőeszköz, a líra. A súlyos recesszió azután ütötte fel a fejét, hogy az Egyesült Államok gazdasági szankciókkal sújtotta Törökországot, amiért az nem hajlandó szabadon engedni egy bebörtönzött amerikai lelkipásztort.

Törökországban devizájuk védelmében különböző piacvédelmi intézkedéseket vettek be – mondta Isépy Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza csütörtökön az M1 reggeli műsorában.

Felidézte, hogy a török líra az idén év elejétől jelentősen gyengült a dollárral szemben. Isépy Tamás a török intézkedések közül egyebek közt kiemelte, hogy megtiltották a devizában történő eladósodást, nem lehet tőkeáttételes üzletet kötni.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a közgazdász rámutatott arra, hogy a török gazdaság gyenge alapokon áll, a török lírára nagy nyomás nehezedik.

Isépy Tamás elmondta, hogy a török lakosságnál mintegy 100 milliárd dollár van devizában és aranyban, ezért a török elnök arra kérte a lakosságot, hogy ezt váltsa át lírára, bár ez nem kötelező, de ha mégis megtörténne, az átváltás a török jegybanki tartalékot növelné.

Kapcsolódó cikkek
A katari emír 15 milliárd dolláros befektetést ígért Törökországnak

A katari emír 15 milliárd dolláros befektetésre tett ígéretet Törökországnak, miután találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására

Hétfőn, az ázsiai-csendes-óceáni kereskedés kezdetekor a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött.

Erdogan devizatartalékaik lírára váltására kérte fel a török polgárokat

Arany és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel a török elnök az ország polgárait a líra árfolyamvesztésének a megállítása érdekében.

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink