Közigazgatás
Leginkább a vendéglátóhelyek vannak a fogyasztóvédelem fókuszában
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Kép: Pixabay
2018. augusztus 16.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót Kancz Csaba kormánymegbízott, Csizmazia Ákos a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője, valamint Turza Gábor Osztályvezető a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

Kancz Csaba kiemelte, hogy az idegenforgalmi szezon nagyon fontos kihívás elé állítja a szolgáltatásokat igénybe vevőket és a hatóságokat is. Leginkább a vendéglátóhelyek vannak fókuszban.

A megyében 70 vendéglátó egység ellenőrzésére kerül sor, melyből 42 már megtörtént. 12 esetben merült fel kifogás, ez 28 százaléka a vizsgálatoknak. A tavalyi adatokhoz képest javuló tendenciát mutatnak ezek a számok. A hibák és a mulasztások az árak nem megfelelő feltüntetése, vagy annak hiánya, a szűkmérés és túlfizetés kapcsán fordultak elő. Taxi-szolgáltatás ellenőrzése során évről évre jellemző probléma a nyugtaadás elmaradása.

Az idei esztendőben soron kívüli ellenőrzés volt a gyermektáborokban is, ahol főként a mutatványos berendezéseket vonták vizsgálat alá.

Hiányosságok, szabályszegések esetén bírság kiszabására került sor, enyhébb esetekben figyelmeztetésre. Ezen ellenőrzések célja, hogy a fogyasztók, a szolgáltatást igénybe vevők a nyári szabadságolásuk ideje alatt is biztonságban legyenek, és a jogszabályoknak megfelelő eljárásban részesüljenek.

Csizmazia Ákos főosztályvezető elmondta, hogy a műszaki vizsgaállomásokon végzett ellenőrzések a vizsgáztatási díjra vonatkozó szóbeli és írásbeli tájékoztatásra irányultak. A megyében 12 vizsgahelyből 9 volt kifogásolható, itt a szükséges intézkedéseket megtették.

A taxi szolgáltatóknál egy új ellenőrzés az önálló diszpécserre vonatkozó szolgáltatás, mely rendeletben meghatározott. Aki ilyen tevékenységet végez, annak ki kell váltania az ehhez szükséges engedélyeket, ezek ellenőrzésre is megtörtént.

Turza Gábor, a fogyasztóvédelmi szakterület osztályvezetője elmondta, hogy a megyében több olyan turisztikai szempontból is kiemelt város van, ahol az idegenforgalom megnövekedett, így ezekre különös figyelmet fordítanak.

Az ellenőrzések általában próbavásárlással történnek, a legtöbb jogsértés a vendéglátó ipari egységeknél fordul elő, hiszen egy nagyon kis eltérés is tud nagy anyagi kárt okozni a fogyasztónak. Ezek a szűkmérések, többletszámolások nagyobb mértékben fordulhatnak elő ott, ahol sok magyarul nem beszélő turista fordul meg, ők így különösen kiszolgáltatottak a visszaéléseknek.

Mutatványos berendezések használata során, a tábor szervezőjének is van felelőssége, hiszen minden vállalkozásnak rendelkeznie kell a tulajdonában lévő eszköz időszakos műszaki vizsgálatával. Ahol nem családi szolgáltatásra használják például a trambulint, ott időszakos műszaki vizsgálattal kell rendelkeznie az eszköznek.

Most adásban
Téma: Mit tehetünk a levegőminőség javításáért? (a HUNGAIRY LIFE integrált projekt bemutatása) – Béres András ügyvezető, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Ezt követő adásaink