Külföld
Merkel: sérthetetlenek a határok a Nyugat-Balkánon
MTI Kép: Reuters/Fabrizio Bensch
2018. augusztus 18.

Sérthetetlenek a határok a Nyugat-Balkánon, a térség országainak európai uniós csatlakozása csak területi épségük megtartásával mehet végbe – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után. Szólt arról is, hogy Németország és Montenegró közösen küzd az illegális migráció ellen.

A kancellár a montenegrói kormányfővel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán összes országának rendelkeznie kell az EU-csatlakozás lehetőségével.

A csatlakozási folyamat kiinduló pontja „valamennyi ország területi inegritása”, előrehaladása pedig nem az államok méretétől vagy az időtényezőtől függ, hanem kizárólag a tagság feltételeinek teljesítésétől – mondta Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy az EU-s csatlakozáshoz le kell zárni a regionális konfliktusokat, a térség országainak fel kell hagyniuk a viszálykodással, hogy fenntartható legyen az EU-tagállamok közötti „koherens együttműködés”.

Montenegró esetében a legfontosabb feladatok közé tartozik a jogállamiság erősítése és a korrupció visszaszorítása – mondta Angela Merkel. Megjegyezte, hogy 2010-ben kezdett csatlakozási tárgyalások már a részletkérdésekről, „nagyon konkrét” ügyekről szólnak.

Ismertette: tárgyaltak a migrációról is, amellyel kapcsolatban Montenegrónak „nagyon fájdalmas tapasztalatai vannak”. Mint mondta, Németország és Montenegró „együtt harcol az illegális migráció ellen”, így a találkozó egyik témája az volt, hogy minként járulhatnak hozzá közösen az EU külső határának jobb védelméhez.

Dusko Markovic hangsúlyozta, hogy országa a NATO-tagság elnyerése után továbbra is elkötelezett az EU-tagság megszerzése mellett, és fokozza a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. A podgoricai vezetés arra is törekszik, hogy elérje a „jogállamiság magasabb minőségét” – mondta.

Mint mondta, Németország kiemelten fontos tényező a Nyugat-Balkánon, méghozzá a térség valamennyi országának. Montenegró gazdasági fejlődésében is nagy szerepe van Németországnak – tette hozzá Dusko Markovic, további beruházásokra bíztatva a német vállalatokat.

A montenegrói kormányfő mindenekelőtt az idegenforgalmat említette a gazdasági, befektetői együttműködés erősítésének lehetséges területeként, a német kancellár pedig elmondta, tárgyaltak arról, hogy miként lehet közösen előmozdítani a megújuló energiaforrások kiaknázásának ügyét.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink