Külföld
Segítik az aszály-sújtotta német gazdákat
MTI Kép: Reuters/Nour Fourat
2018. augusztus 22.

Támogatási programot indít a német szövetségi kormány az utóbbi hónapok rendkívül meleg és csapadékszegény időjárása miatt csődveszélybe került mezőgazdasági termelők megmentésére, a szerdai kormányülésen hozott döntés szerint a tartományokkal együtt mintegy 340 millió eurót (110 milliárd forint) mozgósítanak.

A nyári betakarítási munkák eredményei alapján megállapítható, hogy országos léptékű válság sújtja a német mezőgazdaságot, ezért a tartományi kormányok mellett a szövetségi kormánynak is részt kell vennie a károk enyhítésében – emelte ki a berlini kormányülés után tett nyilatkozatában Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Rámutatott, hogy

a rendszeres feljegyzések kezdete, 1881 óta az idén mérték a legnagyobb úgynevezett hőmérsékleti anomáliát Németországban,

az átlaghőmérséklet egy kivételesen hosszú időszakban, tavasztól egészen július végéig rendkívül magas volt, majd egy szárazsággal sújtott „extrém hőhullám” következett. A hőség és az aszály nagyjából 10 ezer gazdaságot taszított a csőd szélére. Támogatásukra a szövetségi kormány 150-170 millió eurót biztosít, az érintett tartományok kormányai pedig együtt ugyancsak ekkora nagyságrendű összeget. A programban várhatóan 14 tartomány vesz részt.

A vissza nem térítendő támogatás

azoknak a gazdálkodóknak jár, akik 30 százalékot meghaladó kiesést szenvedtek el.

Káruk jóval nagyobb, mint a segítség, nagyjából 680 millió euró lehet, de az állam nem tud „teljes körű casco biztosítást” nyújtani – emelte ki a miniszter. A szövetségi kormány legutóbb 2003-ban indított mentőprogramot országos léptékű aszálykárok miatt bajba került gazdáknak, akkor 80 millió eurót fordítottak támogatásukra.

A mezőgazdasági termelők országos szövetségének (DBV) ugyancsak szerdán közölt adatai szerint a gabonatermés 35,6 millió tonna volt, ami több mint tízmillió tonnával elmarad az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagával.

Jelentős visszaesés várható a burgonya-, és a cukorrépa-termesztésben, és mindenekelőtt a takarmányozásra használt növények termesztésében.

Így az állattenyésztők is súlyos helyzetbe kerültek, sokan takarmányhiánnyal küzdenek – emelte ki a DBV berlini tájékoztatóján Joachim Rukwied, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Németország több régióját már hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban például április óta nem hullott számottevő csapadék.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink