Külföld
Ukrajnát Szlovákián keresztül vezeti az út a V4 tagsághoz?
OPH / euractiv.com
2018. augusztus 23.

2018. július 1-jével Szlovákia vette át V4-ek elnöki posztját Magyarországtól, ami Ukrajna számára akár még kedvező fordulatot is hozhat. Az évek óta tartó elutasítás után ugyanis új remény csillant fel a Visegrádi Együttműködéshez csatlakozni kívánó kelet-európiai ország számára, mivel a négy tagország közül Szlovákia mutatta eddig is a legnagyobb hajlandóságot egy esetleges ukrán csatlakozás iránt - írta az euractiv.com.

A Visegrádi Négyek és Ukrajna kapcsolata 2014-ben kezdett szorosabbra fűződni, amikor a Krímet Oroszországhoz csatolták. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után a négyek voltak az elsők, akik segítő kezet nyújtottak Ukrajnának, és azóta Kijev a legnagyobb támogatottja a Visegrádi Alapnak.

A két fél kapcsolata az elmúlt két évben azonban megromlott. Kezdetben a migrációs válság, majd később Oroszország tolakodó külpolitikája vette el a fókuszt Ukrajnáról. A későbbiekben a helyzetet pedig maga az ukrán állam súlyosbította törvénymódosításaival.

Elsősorban Magyarországgal romlott meg Kijev kapcsolata,

miután a magyar kormány kijelentette, hogy az ukrán parlament által hozott rendelkezések sértik az emberi és kisebbségi jogokat.

Petro Porosenko ukrán elnök
Reuters

A júliusi elnökségváltás Ukrajna számára tehát új reményt hozhat,

mivel Szlovákia mindig is támogatóan állt hozzá egy esetleges csatlakozáshoz. Ezenfelül Szlovákia fő prioritásai közé tartoznak a biztonság- és energiapolitika területei, így magától értetődő, hogy ebben a témában fő védence Ukrajna lesz.

Elmondható tehát, hogyha a szlovák elnökség nem is fog tagsági szerződést nyújtani Ukrajna számára, szorosabb együttműködésre valószínűleg számíthatnak. Legyen szó biztonsági együttműködésről vagy energetikai kooperációról, Kijevet nem hagyják magára.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink