Külföld
Biztonságban vannak a magyarok Hawaiin
MTI Kép: Hawaii
2018. augusztus 24.

Viharos széllel, esővel, áradással és sárlavinával érkezett meg Hawaiira a hármas erősségű Lane hurrikán helyi idő szerint csütörtökön. A Hawaiin tartózkodó magyar turisták a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint biztonságban vannak.

A nagy sziget keleti felén 24 óra leforgása alatt csaknem 510 milliméter csapadék hullott – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. A vihar óránkénti 80 kilométeres széllökésekkel érkezett meg. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír.

Nagyon veszélyes a helyzet. Ne keljenek útra, ha nem muszáj”

– írta a Twitteren David Ige hawaii kormányzó. Felszólította a lakosokat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet és gyógyszert tartsanak maguknál szükség esetére.

Molokai és Maui szigetén több helyről ki kellett menekíteni az embereket, a közösségi médiában pedig áramkimaradásokról számoltak be. Oahu és Kauai szigetén minden iskolát és kevésbé fontos kormányhivatalt bezártak. Több bolt is a szokottnál korábban lehúzta a rolót, repülőgépjáratokat töröltek, a parti őrség pedig lezárta az összes kikötőt a beérkező hajók előtt.

Felkészültek az emberek a hurrikán érkezésére, üresek a polcok egy üzletben Honolulun
Fotó: Reuters/Hugh Gentry

Lesz pénz a helyreállításra

A Lane jelenleg északi irányba halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel. A Saffir-Simpson skálán hármas kategóriába sorolt hurrikánt óránkénti 192 kilométeres széllökések kísérhetik – figyelmeztettek a meteorológusok. Az amerikai hurrikánközpont rámutatott, hogy a vihar 1-1,5 méterrel is megemelheti a vízszintet a nagy sziget nyugati részén.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére.

Ez azt jelenti, hogy a helyi hatóságok szükség esetén gyorsan folyósítható, jelentős összegű szövetségi anyagi segítségre számíthatnak.

Biztonságban vannak a magyarok

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy a Lane hurrikán miatt Csiszár Katalin, Magyarország hawaii tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban van a Hawaiin élő magyarokkal, valamint az ott tartózkodó magyar turistákkal.

Eddig 14 magyar állampolgár fordult információért a tiszteletbeli konzulhoz, valamennyien turisták, és jelenleg is biztonságban vannak. Az illetékes magyar főkonzulátusra nem érkezett segítségkérés – tette hozzá a tárca.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink