Külföld
Mennyire áll stabil lábakon a görög gazdaság?
Európai Bizottság/OPH Kép: pixabay.com
2018. augusztus 25.

Görögország hétfőn sikeresen lezárta harmadik segélyprogramját, amelyet az Európai Stabilitási Mechanizmus nyújtott az ország számára. A teljesítéssel járó öröm nagy, de továbbra is nagy figyelmet kell fordítania a stabilitás megtartására ‒ olvasható az Európai Bizottság oldalán.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy

ez a mérföldkő mindig fontos momentumként fog szerepelni mind Görögország, mind Európa életében.

Beszédében azt is elmondta, hogy nagyon büszke a görög népre, amiért felemelt fejjel harcolták végig az elmúlt nyolc évet és életük új fejezetében mindig partnerként számíthatnak rá.

A segélyprogram keretében az ország összesen 61.9 milliárd eurós hitelt kapott,

amelyet többnyire olyan strukturális fejlesztésekre fordított, amelyek meglehetősen hozzájárultak az évek tartó válság kialakulásához. A programnak köszönhetően sikerült a banki irányítást átalakítani és ennek következtében a nem teljesítő hiteletek száma is csökkenni kezdett és így a pénzügyi szektor sokkal erősebb lett.

Pierre Moscovici, a Bizottság gazdasági és pénzügyi, valamint adó- és vámügyi biztosa szintén pozitívan állt hozzá az új sikerekhez. Moscovici kijelentette, hogy az újonnan végrehajtott reformok stabil alapot teremtettek a görög gazdaság fellendítésére, azonban ahhoz, hogy ezt az állapotot tartósan fenntudják tartani az országnak együttesen kell keményen dolgoznia.

A gazdaság sikeres reformálása már számokban is mérhető. A gazdasági növekedés 2010-ben -5,5% volt, de 2017-re ez a szám már 1.4% volt és az elkövetkező két évben pedig várhatóan 2%-ra emelkedhet A költségvetés terén is növekvő tendencia tapasztalható: 2010-ben -15% volt a hiány, de ma már 0,8% a többlet. A munkanélküliség még mindig igen magas az ország minden pontján, de a statisztikák ezen a területen is pozitív változást mutatnak: 20%-ról 19,5%-ra csökkent a munkanélküliség aránya.

Habár a görög gazdaság nagyon jól reagált az új változásokra, az Unió ettől függetlenül még nem szeretné teljesen elengedni Görögország kezét. A Bizottság Strukturálisreform-támogató Szolgálata továbbra is figyelemmel fogja kísérni az fejlődést, és segítséget fognak nyújtani az reformok megtervezésében, valamint végrehajtásában.

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink