Külföld
Irán jelentős EU-s támogatásban részesülhet
OPH Kép: hirado.hu/ MTI/ Ujvári Sándor
2018. augusztus 25.

Mintegy 18 millió eurós támogatást fogadott el az Európai Bizottság Irán számára. Ezt az összeget elsősorban gazdasági és társadalmi fejlesztésekre, valamint a magánszektor támogatására lehet felhasználni. Az összeg csak töredéke annak, amit a Bizottság szán arra, hogy támogassa az ázsiai ország fejlődését. Összesen 50 millió eurót szeretnének belefektetni abba, hogy a gazdasági és szociális szektora fejlődni tudjon ‒ olvasható a szervezet internetes oldalán.

Az Európai Unió és Irán 2016-ban kerültek szorosabb kapcsolatba. 2015 nyarán, miután a világ vezető hatalmainak sikerült megállapodnia iráni atomprogram leépítéséről, az Unió számára új utak nyíltak meg a iszlám köztársaság felé. A két fél együttműködése azóta töretlen, mióta 2016 nyarán Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hét bizottsági tag társaságában tett látogatást Teheránban.

Teherán madártávlatból
Wikipedia

Mogherini kijelentette, hogy elkötelezett támogatója Iránnak és

az EU mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez kooperáció mindkét fél számára sikeres és gyümölcsöző legyen.

A nemzetközi együttműködés és fejlesztés biztosa, Neven Mimica a magánszektor fejlesztésére szeretné fektetni a hangsúlyt. Ebbe bele fog tartozni minden iráni kis-és középvállalkozás támogatása, valamint a kereskedelmi szektorok felfuttatása is. A 18 millió eurós csomagból 8 millió eurót a környezetvédelmi kihívások csökkentésére szeretnének felhasználni, 2 millió eurót pedig a kábítószeripar felszámolására szánnak .

A pénz megfelelő felhasználásáért a Nemzetközi Kereskedelmi Központ, az uniós tagállamok ügynökségei és az Iránnal szorossal kapcsolatban álló szerveztek lesznek felelősek.

Ugyanakkor Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja szerint az Európai Unió Iránnak nyújtott segélye „rossz időben küldött rossz üzenet”. A politikus úgy véli, az európai adófizetők pénzéből nyújtott segítség csak állandósítja a rezsim képességét arra, hogy ne is vegye figyelembe saját népe szükségleteit, és egyúttal elfojtja az érdemleges politikai változásokat.

Kapcsolódó cikkek
Amerikai különmegbízott: a Teheránnak nyújtott európai segítség „rossz üzenet”

Hook sürgette Brüsszelt, hogy segítsen Washingtonnak az amerikai álláspont szerint a globális stabilitást veszélyeztető iráni fenyegetés elhárításában.

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink