Külföld
Magyar altiszt lesz a NATO ACT vezénylőzászlósa
M1/OPH Kép: MTVA
2018. augusztus 27.

Magyarország és a Magyar Honvédség sikerének nevezte kinevezését Bogdán Tibor főtörzszászlós, aki szeptembertől a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO Allied Command Transformation, ACT) vezénylőzászlósi posztját tölti be

Bogdán Tibor az M1 hétfői műsorában elmondta: a posztra Benkő Tibor honvédelmi miniszter még vezérkari főnökként jelölte. A NATO ACT vezénylőzászlósaként szeptember elsejétől az Egyesült Államokban, Norfolkban fog szolgálni. Megbízatása három évre szól.

A vezénylőzászlós fő feladata a vezetés tevékenységének támogatása, a parancsnokok munkájának segítése – mondta el Bogdán Tibor. A szakember azt is elmondta, a NATO-tagországokban a vezénylőzászlósi rendszer régóta létező dolog, itthon a légierő vezette be elsőként. Egy angolszász típusú vezetési rendszerről van szó, amelynek a lényege az, hogy kisebb, vagy lokális döntéseket igénylő kérdésekben az altisztek tevékenységirányító jogkörrel rendelkeznek. A történelmi hagyományokat követve a jogkörök országonként eltérőek lehetnek ‒ magyarázta Bogdán Tibor.

A posztra több országból is több altiszti jelölés is érkezett, a kiválasztás több körön keresztül zajlott a szakmai előmenetel, egyéni képességek és kompetenciák mérlegelésével. A magyar tiszt utolsó interjúja végül elmaradt, mert mindegyik szakmai listán első helyen végzett.

Olyan elismerés ez nemzetközi szinten is, ami az elmúlt évtizedek erőfeszítéseit igazolja. A kinevezés a magyar honvédség sikere is

‒ fogalmazott Bogdán Tibor.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink