Külföld
Felszámolhatják az egygyermekes politikát Kínában?
OPH Kép: Pixabay
2018. augusztus 28.

Még ebben az évben felszámolhatják Kínában a születésszabályozás törvényeit. Az egygyermekes politikát 1979-ben vezették be az országban, hogy csökkenteni tudják a lendületesen emelkedő születések számát. A több mint három évtizede hatályos törvényt 2016-ban módosították először, amikor is a gyermeklimitet egyről kettőre emelték. 2018 végére viszont lehetséges, hogy meg is szüntetik a törvényt az országban uralkodó súlyos demográfiai problémák miatt ‒ tájékoztat a kanadai Lifesitenews.

A második világháború után rohamos emelkedésnek indult a születések száma a távol-keleti országban, mellyel párhuzamosan a csecsemőhalandóság is visszaszorult. A gyorsuló népességnövekedés azonban súlyosbodó élelmiszer, illetve lakhatási problémákhoz vezetett. Ezért döntött úgy az akkori vezetés, hogy a gyermekvállalásnak határt kell szabni: egy család csak egy gyermeket vállalhatott. Kína számára ez a három évtized igencsak sok kérdést vetett fel: azok, akik megszegték a törvényt, pénzbüntetésben részesültek, nők milliót kényszerítették abortuszra és több millió életerős csecsemő halálát okozták.

Mára viszont fordult a kocka, ugyanis az elmúlt évek politikája jelentős demográfiai problémákat eredményezett.

A Kínai Kommunista Párt immár minden erejével azon van, hogy a fiatal párokat arra sarkallja, hogy vállaljanak kettő vagy akár többet gyereket. A probléma fő forrása az elöregedés, a fiatalabb generációk kevesen vannak ahhoz, hogy ennyi idős ember gondját viseljék. A gyorsan öregedő társadalom miatt a munkaerő piacról is egyre gyorsabban esnek ki a munkások és a nincs elég utánpótlás.

Jelen pillanatban a kormány elsődleges célja az, hogy elindítson egy baby boom folyamatot.

Annak érdekében, hogy a gyermekvállalás még kecsegtetőbb legyen a fiatal családok számára, különféle adó-, lakhatási- és oktatási támogatásokat biztosítanának, valamint a szülési szabadságot is meghosszabbítanák. Ezen felül korlátoznák az abortuszt és egyes megyékben még a válást is megnehezítik.

A New York Times riportere szerint a kínai vezetés pozitívan áll az új családreformhoz, ám nehezen megoldható gondok még így is akadnak. Mivel

az abortuszok áldozatai többnyire meg nem született lánygyermekek voltak, így mára férfiak száma 30 millióval több, mint a nőké.

Ebből következik, hogy a férfiak nagyon nehezen találnak maguknak párt és így családot is nehezebb alapítaniuk. Viszont vannak olyan családok, akik tökéletesen megelégednek egy gyerekkel. Úgy gondolják, hogy anyagilag sokkal kifizetődőbb, mivel kevesebbet kell iskoláztatásra költeni, valamint az anyáknak sem kell munkahelyi diszkriminációval szembesülnie.

Steve Mosher, a Population Research Institute elnöke úgy véli, hogy ez az új szemlélet ugyanolyan hibásan végződhet, mint az egygyermekes politika. Mivel a kezdeményezésnek nem humanitárius okai vannak, könnyen elképzelhető, hogy ezek után kényszeríteni fogják a párokat a családalapításra akár még erővel is.

Kapcsolódó cikkek
Kínában is bevezetik Polgár Judit oktatási sakkprogramját

Polgár Judit Sakkpalota és Sakkjátszótér programjait szeptembertől már Kínában is alkalmazni fogják.

Kínai elnök: csak a szocializmus mentheti meg Kínát

A történelem bebizonyította és folyamatosan igazolja, hogy egyedül a szocializmus mentheti meg Kínát - mondta Hszi Csin-ping.

Kína: nincs többé korlát az uralkodás idejében

A legújabb kínai parlamenti alkotmánymódosítás szerint eltörlik a kínai államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást.

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink