Külföld
Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján
MTI/Magyar Idők Kép: REUTERS/Eric Vidal
2018. augusztus 31.

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés strasbourgi vitáján ‒ erősítette meg a Magyar Idők értesülését az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár péntek délután.

A Magyar Idők pénteki lapszámában azt írta, Orbán Viktor személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a Sargentini-jelentés vitáját tartják. A dokumentumról másnap szavaz a parlament Strasbourgban.

A lap emlékeztetett, hogy Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal.

A dokumentum szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok, és felveti annak lehetőségét, hogy megvonják a szavazati jogot Budapesttől.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, a Sargentini-jelentés egy utolsó, elkeseredett kísérlete a mostani európai parlamenti (EP) időszakban a bevándorláspárti erőknek arra, hogy a bevándorlással szemben legkövetkezetesebben fellépő magyar kormányt és Magyarországot megbüntessék.

A miniszter szerint a bevándorláspárti erők bosszút akarnak állni, Magyarország pedig azzal érdemelte ki ezt az elmarasztalási kísérletet, hogy elsőként lépett fel határozottan a bevándorlással szemben. Holott Európa egészének az érdeke az illegális bevándorlás megakadályozása jelentette ki.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink