Külföld
Afrikával kötött kereskedelmi partnerséget Theresa May
OPH Kép: Reuters/Stefan Wermuth
2018. szeptember 2.

Theresa May, brit miniszterelnök a héten több afrikai országot is meglátogatott azzal a céllal, hogy kereskedelmi megállapodásokat kössön. A miniszterelnök már többször is kijelentette, hogy az Uniós távozásukat követően több figyelmet szeretne fordítani az Európán kívüli partnerségekre és ennek a célnak az első állomása Afrika volt. Ezzel az együttműködéssel elsősorban a befektetéseket szeretnék növelni, amelynek köszönhetően új munkahelyeket is tudnának teremteni, valamint dolgozni szeretnének a biztonság állandó fenntartásán is – olvasható a BBC oldalán.

A miniszterelnök három afrikai országgal jutott egyességre: Dél-Afrikával, Nigériával és Kenyával. May természetesen nem egyedül tette meg ezt az utat. Rajta kívül még 29 brit cégvezető vett részt a tárgyalásokon annak érdekében, hogy az afrikai vezetők betekintést nyerhessenek a brit technológia és pénzügyi szakértelembe.

Az első értekezlet Dél-Afrikában, Fokvárosban volt. Az itt tartott beszédében May kijelentette, hogy 4 milliárd fonttal szeretné támogatni az afrikai gazdaságokat, amelynek köszönhetően új munkahelyeket tudnak teremteni az új generációk számára. Szeretné, ha hosszú távon fönn tudnának tartani egy stabil gazdaságot, aminek köszönhetően gyorsan tudnák csökkenteni a szegénységet is. Felajánlott még plusz 4 milliárd fontot kifejezetten a kormányzati beruházásokból, mivel

azt szeretné, hogy az afrikai vezetők azt lássák, hogy Nagy-Britannia is képes olyan nagyszabású beruházásokra, mint Kína vagy az Egyesült Államok, sőt ezzel a lépésével a G7-ek közül ő szeretne lenni Afrika legnagyobb támogatója 2020-ig.

A következő állomás Nigéria fővárosa, Abuja volt. A BBC tudósításaiból kiderült, hogy Nigériában a biztonság és a védelem volt fókuszpontban. Első körben a nigériai hadseregnek ajánlott fel új és korszerűbb fegyvereket, hogy egy esetleges robbanásos támadást sokkal hatékonyabban tudjanak kivédeni. A beszédből az is kiderült, hogy Nagy-Britannia tanácsadást fog nyújtani olyan embereknek, akik kényszermunka, házi szolgaság vagy szexuális zaklatás áldozatai lettek. Ehhez a projekthez ajánlott föl 10,5 millió fontot, mivel azt szeretné, hogy ezek az emberek gyorsan tudjanak újraintegrálódni a társadalomba. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy szeretné, ha együtt sikeresen felszámolnák az modern rabszolgaságot és az emberkereskedelmet.

Theresa May az afrikai útját Kenyában zárta le. A Washington Post tájékoztatása szerint May közös erővel szeretné legyőzni a korrupciót az országban. Az eltűnt közpénzek, amelyek brit bankokban vannak, vissza fognak kerülni az Kenyába és az összeget fejlesztési projektbe fogják invesztálni. A miniszterelnök ezen felül 7 millió fontot ajánlott föl békefenntartó egyesületeknek és további 60 millió fontot a szomáliai aszály áldozatainak.

Theresa May afrikai útjáról sokan vélekednek úgy, hogy csak esetleges mentőöv a Brexit utáni időszakra, sőt többen állították, hogy olyan befektetőkkel, mint Kína nem is veheti föl a versenyt. A miniszterelnök egy beszédében viszont elmondta, hogy ez nem egy egyoldalú partnerség, hanem államok, kormányok és vállalatok közös, felelősségteljes együttműködése.

Kapcsolódó cikkek
Theresa May szabadkereskedelmi megállapodást kötne az Egyesült Államokkal

Trump ugyanakkor egyértelművé tette: ha Nagy-Britannia megállapodásra jut az EU-val, akkor valószínűleg nem lesz brit-amerikai kereskedelmi egyezmény.

Theresa May: „az óra ketyeg”

A brit miniszterelnök szerint ideje, hogy az Európai Bizottság komolyan vegye javaslataikat.

Egyiptom nettó gázexportálóvá válhat 2020-ra

Egyiptom több év szünet után ismét nettó gázexportálóvá válhat 2020-ra elsősorban annak a hatására, hogy az észak-afrikai ország növeli gáztermelését.

Most adásban
Téma: 2021-ig tart a Kárpát-medencei Óvoda Fejlesztési Program – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink