Külföld
Kitört a „fésűkagyló-háború” Franciaország és Nagy-Britannia között
OPH Kép: hirado.hu
2018. szeptember 2.

Szerda este francia és brit halászhajók csaptak össze a normandiai parttól 22 kilométerre, a Szajna-öbölben. A BBC tudósítói szerint körülbelül 40 francia hajó próbált megállítani 5 brit halászhajót, akik azzal a céllal mentek az öbölbe, hogy fésűkagylót fogjanak. Az Egyesült Királyság hajói az év bármely szakában jogosultak a halászatra, a francia kormány viszont csak októbertől engedélyezi a kagylók begyűjtését, annak érdekében, hogy az állomány gazdagságát meg tudják őrizni.

A két fél között már 15 éve dúl a harc kagylók miatt. 2012 után, egy hasonló incidens következtében viszont fegyverszüneti megállapodást kötött a két fél. A britek beleegyeztek, hogy a francia halászati törvények tisztelete miatt a halászati szezon előtt nagy halászhajókkal nem fogják megközelíteni a normandiai területet, viszont cserébe engedélyezniük kell, hogy az év bármely szakaszában halászhassanak kisebb hajókkal.

Akármennyire is jogos volt a szigetország halászati igénye, Franciaország még is úgy gondolta, hogy háttérbe kell szorítaniuk a korábbi egyezségüket. Kedden este gyűltek össze a francia halászok hajóikkal,

azzal a céllal, hogy elüldözzék a brit hajókat a kagylólelőhelyekről.

Dimitri Rogoff, a normandiai halászati bizottság elnöke elmondta, hogy még az ütközések előtt felvették a kapcsolatot a britekkel, de nem jártak sikerrel, és végül a két nemzet csúnya harcba keveredett egymással. Mindkét fél kövekkel és füstbombákkal támadta a másikat és két angol hajónak rögtön el is kellett hagynia a területet több törött ablak miatt. Habár a vita tettlegességig fajult, a halászok közül senki nem szenvedett sérülést.

Barrie Deas, a Halászati Szervezetek Országos Szövetségének vezérizgatója elmondta, hogy a britek legálisan halásztak a területen és

a jövőben a hajóik a brit hatóságok által lesznek védelmezve.

Deas azt is elmondta, hogy egy ilyen szituációt nem a nyílt tengeren kell megbeszélni, hanem tárgyalóasztal mellett, mivel Nagy-Britannia jövőbeli független országként bárhol kivetheti majd halászhálóit. Rogoff viszont úgy véli, hogy mindkét országnak várnia kellett volna október 1-ig, így közösen tudtak volna osztozkodni a zsákmányon. Normandia a fésűkagylót prémium termékként tartja számon, így igen érzékenyen érintette a tartományt, hogy az elsődleges erőforrásukat teljesen kimerítik.

A BBC tudósításai szerint

a francia oldalon többen is úgy érzik, hogy a Brexit megoldás lehet a problémájukra.

Úgy gondolják, hogy a kilépését követően az Unió megtilthatja a szigetországnak, hogy EU-s területeken halásszon és így a konfliktus helyzetet is elmossa majd a víz. Gyakorlatban a dolog nem ilyen könnyű. A francia hatóságok által kibocsájtott halászati törvénynek semmi köze nincs az EU-s törvényekhez, és ha Nagy-Britannia el is hagyja az Uniót, attól még a többi tagországnak joga van ahhoz, hogy azon a területen halásszon.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink