Külföld
Felbecsülhetetlen veszteség a brazil Nemzeti Múzeum leégése
OPH Kép: Reuters
2018. szeptember 4.

Brazília legrégebbi és legfontosabb tudományos múzeuma vált lángok martalékává vasárnap este. A Rio de Janeiro-i brazil Nemzeti Múzeum több mint 20 millió műemlékének és régészeti leletének nagy része elpusztult, köztük az amerikai kontinensen valaha talált legrégebbi emberi maradványok is. A Szent Kristóf palota, amely a napóleoni háború idején a portugál királyi család, majd a brazil császári dinasztia lakóhelye volt, nemrég volt 200 éves. Személyi sérülésekről nem számoltak be, de a tudományos, történelmi és kulturális károk igen jelentősek – olvasható a The Guardian oldalán.

A brazil Nemzeti Múzeum volt a kontinens egyik legnagyobb természeti és antropológia kiállítóhelye. A lenyűgöző gyűjtemény közé tartoztak olyan műemlékek, amelyet még I. Péter brazil császár gyűjtött össze uralkodása során. A kiállított darabok közül olyan fontos történelmi emlékek is megsemmisültek, mint „Luzia”, a 12 ezer éves csontváz, egy 1784-es meteorit és több görög-római műtárgy. Az archívum egy részét egy másik épületben tárolták, de gyűjtemény nagy része így is porrá égett. Michel Temer, Brazília elnöke úgy vélekedett, hogy ez egy jelentős tragédiaként fog szerepelni az ország muzeológiai, illetve kulturális életében.

Sokan úgy vélik, hogy a brazil kormány a hibás a történtekért.

Luiz Duarte, a múzeum egyik alelnöke azt nyilatkozta, hogy évek óta küzdöttek a különböző kormányokkal annak érdekében, hogy megfelelő erőforrásokat kapjon a múzeum, de kérésük sosem talált pozitív fogadtatásra. A tragédia helyszínén több lakos is összegyűlt, akik szintén úgy gondolták, hogy a felelősség a kormányt terheli. A tűzcsapok nagyon elavultak, amely a tűzoltók munkáját is megnehezítette, mivel nem jutottak elegendő vízhez. A riói tűzoltóparancsnok nyilatkozata szerint a múzeumhoz legközelebbi tűzcsapok nem működtek, így a közeli tó vizével kellett eloltani a tűzet.

Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóhelyettese a Rádió Orientnek elmondta, hogy a brazil állam 2014-től küzd jelentősebb gazdasági problémákkal. A növekvő fiskális deficit ellensúlyozására költségvetési megszorítással válaszoltak, amely a nyugdíjaktól kezdve az állami intézmények fenntartásáig számos területet érintett. A spórolás egyik következményének is lehet nevezni ezt a tragédiát – közölte a szakértő, aki hozzátette, érzékelve a történtek súlyosságát

a brazil kulturális miniszter már be is jelentette, hogy eredeti állapotában építik újjá a palotát.

A The Guardian szerint néhányan úgy vélik, hogy ez a szörnyű tűzeset egyfajta metafora az országban dúló problémákra.

Rio de Janeiro válságban van.

A növekvő erőszak, a folyamatos gazdasági hanyatlás és az egyre növekvő korrupció miatt a város mára már csak árnyéka régi önmagának. A 2016-os olimpiai játékok is csak súlyosbították a helyzetet, mivel milliárdokat fektettek a játékokba és a városban dúló hatalmas erőszak miatt a turizmus is háttérbe szorult.

Kapcsolódó cikkek
Uniós importtilalom a brazil húsra

A döntés érinti a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó cégét, a BRF-et is; aA vállalat részvényei tíz százalékot estek

Újabb cégek szereztek exportengedélyt Brazíliába

Huszonegy magyar, marha- és sertéshús feldolgozásával foglalkozó cég, valamint tejüzem szállíthat hamarosan az országba.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink