Külföld
Kijev Moszkvát vádolja, Moszkva pedig Kijevet
Kossuth Rádió/hirado.hu/OPH Kép: Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko
2018. szeptember 5.

Vasárnap temették el Donyeckben a pokolgépes merényletben meghalt Alekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezetőt. A merénylet után rendkívüli állapotot hirdettek a Donyecki Népköztársaságban. A volt ukrán külügyminiszter szerint Zaharcsenko halálát Moszkva Ukrajna-ellenes propagandacélokra használja. Kun Miklós történész és Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában beszélt a minszki találkozó és megállapodás lehetőségeiről.

Alekszandr Zaharcsenko pénteken vesztette életét, miután pokolgép robbant fel egy donyecki kávéházban. A szakadár vezetőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de életét már nem tudták megmenteni. A robbanásban az oroszbarát szakadár „népköztársaság” egy minisztere is megsérült. A 42 éves Zaharcsenko 2014. novembere óta volt az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője, korábban már több, ellene irányuló merényletkísérletet túlélt.

Putyin orosz elnök mindent megtesz annak érdekében, hogy elmozdítsa a holtpontról a minszki megállapodások végrehajtását, ám a Donyec-medencei rendezést nem mozdítja elő Olekszandr Zaharcsenko szakadár vezető meggyilkolása – jelentette ki a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. Közben a Roszbalt orosz hírügynökség értesülése szerint az orosz államfő megbízásából orosz nyomozók érkeztek Donyeckbe a Zaharcsenko-gyilkosság felderítésére. A hírügynökség szerint a bűncselekmény eddigi, a szakadár köztársaság hatóságai által őrizetbe vett gyanúsítottjait szabadon engedték. Korábbi jelentések szerint a gyanúsítottak kijelentették, hogy a merénylet mögött Kijev állt, amit az ukrán hatóságok visszautasítottak.

Ohrizko volt ukrán külögyminiszter az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt hétfői elemzésében ugyanakkor azt a véleményét fogalmazta meg, hogy Moszkva a gyilkosságot ürügyként használja arra, hogy befagyassza a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos rendezését.

Mindkét fél egymást vádolja

Kun Miklós történész szerint nehéz megállapítani, hogy ki robbantotta fel aznap a donyecki kávéházat. Mindkét fél egymást vádolja, de Kijevben olyan verzióról is hallani, hogy egyfajta belső leszámolás folyik. Mint mondta, a nyomozás szinte azonnal elindult a merénylet után, több embert is letartóztattak már Donyeckben, akiknek közük lehet a gyilkossághoz.

A szakadár köztársaságok önjelölt vezetői sokszor saját társaik számára is terhessé válhatnak – mondta el Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Szerinte nem kellett volna lemondani a minszki találkozót a merénylet miatt, mert pont egy ilyen megbeszélés tudná rendezni a viszonyokat és akár végérvényesen pontot tenne a dolgok végére – fogalmazott Gyarmati István a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Kemény és határozott személyiség

Kun Miklós beszélt arról is, hogy Zaharcsenko mindig is egy kemény és határozott személyiség volt, akinek voltak ellenségei, ezért is merült fel a gyanú, hogy egyfajta szakadárok közötti vita okozhatta a vezető halálát. A merényletben a novemberben tartandó elnökválasztás is közrejátszhatott.

Múlt héten még heves harcok dúltak Kelet-Ukrajna területén, de értesülések szerint mára lecsendesedtek a kedélyek. Gyarmati István szerint ez azért is lehet, mert egyfajta kavarodás állt be a vezetői körökben, de úgy véli, bármikor újra fellobbanhatnak a harcok a térségben.

Moszvka kihasználja Ukrajna helyzetét

Mint mondta, Moszkva kihasználja Ukrajna jelenlegi helyzetét, mert kevés áldozat árán sikerülhet aláásni Ukrajna NATO és Európai Uniós tagságát, illetve tönkretenni az ukrán belpolitikát. Szerinte a közelgő választások sem hoznak érdemi változást a jelenlegi helyzet és az orosz-ukrán viszony tekintetében, de valószínű, hogy nem

A biztonságpolitikai szakértő arra is rávilágított, a minszki megállapodás végrehajtása sem fog megtörténni, ugyanis Ukrajna gyakorlatilag képtelen egy alkotmányos reformot kivitelezni háború közepén. Először a békét kellene megteremteni és tisztázni a területek helyzetét. Hozzátette, komoly előrelépés nem fog történni a jövőben. Porosenko fog győzedelmeskedni – jegyezte meg Gyarmati István.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink