Külföld
Kihalás fenyegeti a koalákat Ausztrália egyik államában
MTI/hirado.hu Kép: Pixabay
2018. szeptember 8.

A mezőgazdasági földterületek növekedése miatt 2050-re teljesen eltűnhetnek a koalák a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam területéről – figyelmeztetnek a környezetvédők.

Műholdfelvételek segítségével követték nyomon az ausztráliai államban zajló növény- és erdőirtás mértékét, hogy felbecsüljék annak hatását a területen élő sebezhető és veszélyeztetett fajokra a Természetvédelmi Világalap (WWF) és az új-dél-walesi Természetvédelmi Tanács közösen kiadott jelentését elkészítő szakemberek. A természetvédők az Ausztráliában szeptember 7-én tartott fenyegetett fajok napjához igazítva hozták nyilvánosságra a jelentést.

A WWF Ausztrália becslései szerint ma már kevesebb mint 20 ezer koala élhet Új-Dél-Walesben, és ha a jelenlegi tendencia nem változik, akkor az erszényesek 2050-re kihalnak

– hívta fel a figyelmet Stuart Blanch, a WWF munkatársa. Hozzátette: fel kellene hagyni a mértéktelen erdőirtással, ha a vadon élő koalákat meg akarjuk őrizni a jövő nemzedékei számára.

Az új-dél-walesi kormány tagadja, hogy a földterületek megtisztítására vonatkozó irányelvei fenyegetést jelentenének a koalák élőhelyeire. Az új tanulmányok a kormány szakértői szerint azt mutatják, hogy a vadon élő koalák száma sokkal magasabb, mint azt korábban gondolták.

A koalák jelenleg a sebezhető fajok közé tartoznak az élőhelyeik elvesztése miatt, ám az alapítvány szerint a besorolásukat súlyosan veszélyeztetettre kellene módosítani, és az élőhelyeik számára nagyobb védelmet kellene biztosítani.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink