Külföld
Készen áll a Fehér Ház egy újabb Trump – Kim Dzsong Un találkozóra
MTI Kép: Reuters/Susan Walsh
2018. szeptember 11.

Donald Trump amerikai elnök újabb csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Unnal, az észak-koreai vezető kérésére – jelentette be Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

A találkozót abban a levélben kérte az észak-koreai vezető, amelyet az amerikai elnöknek küldött a külügyminisztériumon keresztül. A levélről a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott: „nagyon meleg hangú, nagyon pozitív”. Hozzátette: készen állnak a találkozóra, „az egyeztetések már meg is kezdődtek”.

A szóvivőnő közölte: addig nem hozzák nyilvánosságra a levél teljes tartalmát, amíg Kim Dzsong Un beleegyezését nem adja.

Az első csúcstalálkozóra Donald Trump és Kim Dzsong Un között az idén júniusban, Szingapúrban került sor. Amerikai elemzések szerint a két politikus viszonya valamelyest megromlott azóta, mert Washington szerint Phenjan vonakodik felszámolni atomfegyverzetét.

Sarah Huckabee Sanders azonban a hétfői sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy Phenjan bizonyos diplomáciai gesztusai egyengetik az utat egy újabb csúcstalálkozóhoz. Ilyen gesztusként jelölte meg három amerikai fogoly szabadon bocsátását még májusban, a koreai háborúban (1950-1953) életüket vesztett amerikai katonák földi maradványainak repatriálását a múlt hónapban, valamint azt, hogy vasárnap az észak-koreai nemzeti ünnepen a szokásos katonai parádén nem vonultatták fel az atomtöltetek célba juttatására alkalmas hordozóeszközöket.

„Egy sor dolog történt. A földi maradványok visszatértek. A túszok hazajöttek. Nem történt újabb rakéta-, vagy atomfegyver-kísérlet. És sor került a két vezető közötti történelmi csúcstalálkozóra. Ez a levél pedig újabb jelzés az általunk remélt előrehaladásra” – fogalmazott a Fehér Ház szóvivője.

Kapcsolódó cikkek
Újabb Trump-Kim Dzsongun találkozó van kilátásban?

Donald Trump az Ovális Irodában beszélt erről a brit hírügynökségnek, amely keddre virradóra közölte le az interjút.

Trump: Kim Dzsong Un „jópofa és okos”

Az amerikai elnök szerint „erős”, „jópofa” és „okos” ember az észak-koreai vezető, akivel Szingapúrban találkozott.

Mi várható a Trump-Kim Dzsong találkozó után?

Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, „a világ jelentős változást fog tapasztalni”.

Történelmet írt Donald Trump és Kim Dzsong Un

A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek, Trump szerint „nagyon jól sikerült” a megbeszélés. 

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink