Külföld
Orbán: azért ítélik el Magyarországot, mert a magyarok döntöttek, nem leszünk bevándorlóország
hirado.hu
2018. szeptember 11.

Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, "nem leszünk bevándorlóország" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke beszédében úgy fogalmazott, tudja, hogy a testületnek már kialakított álláspontja van, és meg fogja szavazni a jelentést, ezt pedig a hozzászólása sem változtatja meg, mégis eljött.

Nem egy kormányt, hanem egy országot és népet fognak elítélni. Azt a Magyarországot fogják elítélni, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának. Azt a Magyarországot, amely munkájával és ha kellett vérével járult hozzá a nagyszerű európai történelemhez. Azt a Magyarországot, amely fellázadt és fegyvert fogott a szovjetek ellen, és súlyos véráldozatot hozott a szabadság és demokrácia érdekében. Ha pedig kellett, megnyitotta határait a keletnémet sorstársak előtt – mondta a magyar kormányfő.

Most pedig azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, ők akarják elítélni az antikommunista, magyar szabadságarcosokat – mondta.

A magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség becsület kérdése. A jelentés viszont sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.

A jelentésben azt állítják, hogy a magyar nép nem elég megbízható, nem tudja, hogy mi az érdeke. Azt hiszik jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek. A jelentés nem adja meg a tiszteletet, kettős mércét alkalmaz, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti az európai szerződést – mondta.

A demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés – hangsúlyozta. Erkölcsi ítéletet akarnak mondani, és megbélyegezni egy országot. Felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében ki akarnak rekeszteni az uniós döntésekből, megfosztanák Magyarországot attól, hogy saját érdekeit képviselje – tette hozzá.

Vannak és lesznek is még viták, mert a magyarok különbözőképpen gondolkodnak az európai kereszténységről, más nézeteket vallanak a migrációról, de a különbség nem adhat okot a megbélyegzésre és a kirekesztésre.

Mi, magyarok nem hallgattatnánk el azokat, akik nem értenek velünk együtt – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, 2010-ben és 2014-ben is többség szavazott rájuk. Az EP-ben ők a legsikeresebb párt. Az ellenfelek érthetően nem boldogok a sikerektől, de bosszút állni azért, mert nem őket választották, nem tisztességes és nem európai.

A jelentést írók alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Megfelelő tényfeltárás nélkül döntenek. A jelentés 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmaz, amit minden képviselő megtekinthetett – sorolta a magyar kormányfő.

A mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük. Magyarország nevében én több kompromisszumot is kötöttem, több területen is. Ez a jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta Orbán Viktor.

Ha ez felrúgható, mi értelme bármilyen egyezséget kötni? – fogalmazott.

Minden tagállamnak joga eldönteni, miként rendezi be saját életét, saját országában. Mi megvédjük a határokat, kerítést építettünk és megállítottuk a migránsokat, megvédtük Magyarországot és Európát. A mai eset az első, amikor az EU elítéli saját határőreit – mondta.

Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek döntöttek: nem akarnak bevándorlóország lenni. Akármilyen döntést hoznak, Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja jogait, ha kell önökkel szemben is. Készen állunk a választásra, ahol a jövőről dönthetünk, visszahozhatjuk a demokráciát az európai politikába – mondta Orbán Viktor.

Maria Noichl, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselője felszólalásában azt mondta, Orbán Viktor a nők esetében nem a tetteseket védi szerinte, amiért nem szavazza meg Budapest az isztambuli egyezményt. A nőket egyenrangú partnerként kell kezelni, a nők jogai nem képezhetik alku tárgyát Európában – mondta.

Maite Pagazaurtundúa Ruiz liberális képviselő hangsúlyozta, hogy a Velencei Bizottság és az EBESZ is aggályainak adott hangot a magyar reformokkal kapcsolatosan. A szabályok feladata, hogy az állam túlhatalma ellen védje az állampolgárokat – mondta.

Petra Kammerever szocialista képviselő szerint a kutatás és a média szabadsága, a civil szervezetek helyzete rosszul áll Magyarországon. Legismertebb ténynek a CEU elleni támadást nevezte. A leggyengébbeket támadják, azon szervezeteket, amelyek a migránsok integrációjával foglalkoznak. Rejtett intézkedésekről is beszélt, amelyek kiüresítik a médiaszabadságot, ezért támogatja a hetes cikk szerinti eljárás bevezetését.

Másodikként az Ingeborg Grassle, az Európai Néppárt képviselője német képviselő szólalt fel, aki szerint az EU-s pénzek kezelése romlott, konfliktusok jöttek létre, hiányoznak a vizsgálatok. Csak Lengyelországban rosszabb a helyzet – tette hozzá. Az EU-költségvetésből nagy forrásokat kap az ország, és nem tesz eleget, ezért javasolják az eljárás elindítását.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő vitaindító beszédének elején meglepődését fejezte ki, mert, mint mondta, azt hitte többen lesznek az ülésteremben.

A demokráciáról, jogállamiságról és jogokról vitatkozunk Magyarország esetében – kezdte beszédét a jelentéstevő. Kérdés, hogy milyen helyzetben, milyen formában van ma az EU? A szerződés második cikkelye kimondja: az EU alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása, kiemelve a kisebbségi jogokat. Egy pluralista társadalomban tisztelni kell az igazságot és az egyenlőséget, az EU-szerződések aláírásával pedig az országok kötelezettséget vállalnak ezek betartására – tette hozzá.

Judith Sargentini szerint a magyar kormány elnémította a független médiát, rövid pórázra fogta a tudományos élet képviselőit, a független bírákat is korlátozza, meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek, melyek nem. Emellett ellehetetleníti a civil szervezetek életét, ráadásul gyakran EU-s forrásokból táplálkoznak ezek a szervezetek.

A zöldpárti képviselő hozzátette, a jelentése felsorolja azokat az intézkedéseket, amelyek bizonyítják, hogy megvan a kockázata annak, hogy sérülnek az uniós értékek Magyarországon, a júniusi első vita óta pedig semmit sem javult a helyzet, sőt az egyik utolsó független médium is tulajdonost váltott.

Nemcsak az Európai Bizottság feladata, hogy megvédje Európát és a szerződések őre legyen, mindannyian azok vagyunk, feladatunk, hogy védjük az EU-állampolgárok jogait, pluralista, nem diszkriminatív, toleráns és igazságon alapuló módon. Ezért elkerülhetetlen a hetes cikkely szerinti eljárás megindítása, amely bár nagy súlyú döntés, de ha a ház nem tudja behúzni a féket, akkor nem teljesítik az ígéretet, amit az EU-állampolgárok felé tettek – mondta.

Megengedjük–e, hogy egy kormány, amely az unió értékeit sérti, következmények nélkül járjon el, vagy biztosítsuk, hogy ne csak papíron írt szavak legyenek ezek – tette hozzá.

Manfred Weber az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke fontos döntésnek nevezte a szavazást. Úgy fogalmazott, tudni kell, mit gondolunk az európai életformáról.

Mint mondta, frakciója nem érti, hogyan lehet az, hogy a közép-európai egyetem kritikus helyzetbe került Magyarországon, hiszen a tudományos élet szabadsága alapvető érték Európa számára. Demokráciában a többség irányít, azonban számukra egy jól működő országban a civil szervezetek is fontosak, átláthatóságot szeretnének látni, azonban, ha ellehetetlenítjük a munkájukat, az ellentétes az értékekkel – mondta.

Lehetünk különböző véleményen migráció kérdésében, azonban ha kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, akkor a dzsihadisták útjára lépünk és megosztjuk az országainkat. Az emberi jogok mellett kell kiállni – tette hozzá.

A hetes cikkelyről Manfred Weber azt mondta, ha a magyar kormány nem akarja megoldani a jelenlegi kérdéseket, akkor a 7.1-es eljárás keretében elkezdett párbeszédre lehet szükség.

Manfred Weber a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, célja, hogy kompromisszumot alakítson ki. Egységben szeretne fellépni a következőkben az aggályos kérdésekben. Hangsúlyozta: Európának szüksége van arra, hogy megvédje saját értékeit és elveit.

Akkor van csak jövőnk, ha összefogunk. EU alapítói ebben a szellemiségben alapították meg a szövetséget – zárta beszédét.

Kedvezőtlen lehet a szavazás

A szavazást holnap tartják a jelentésről. Időközben az is kiderült, hogy a szavazásnál a Magyarország számára kedvezőtlen forgatókönyv valósulhat meg, vagyis a tartózkodók szavazatait nem számítják be a szavazatszámláláskor.

A miniszterelnök korábban közzétett egy videót is, amelyben arról beszélt, hogy bosszúra készülnek Magyarország ellen.

A hirado.hu korábban arról is írt, hogy a dokumentumban foglalt vádak túlnyomó részét Magyarország korábban már sikeresen cáfolta a releváns nemzetközi szervezetek előtt, legyen szó akár az Európai Bizottságról, akár a Velencei Bizottságról.

„Orbán Viktor miniszterelnök megvédi Magyarország becsületét az igaztalan vádakkal szemben; kiáll a magyarokért a Sargentini-jelentés kedd délutáni európai parlamenti vitájában” – közölte korábban a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink