Külföld
Sztrájkot hirdettek a német Ryanair-pilóták
MTI Kép: Reuters/Andrew Yates
2018. szeptember 11.

Sztrájkot hirdetett szerdára a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak szakszervezete, a Vereinigung Cockpit (VC). Közleményük szerint a 24 órás sztrájk szerdán hajnalban 3 óra 1 perckor kezdődik, és érintheti valamennyi Németországból induló Ryanair-járatot.

Hangsúlyozták: nem lehet irányadó a németországi pilóták számára a kollektív szerződés ügyében az olaszországi és az írországi pilótákkal kötött megállapodás, mert fontos ügyek kimaradtak. Az írországi pilótákkal még nem egyeztek meg a fizetésekről és a munkakörülményekről, így akár újabb sztrájkok is lehetnek Írországban, Olaszországban pedig „számunkra nem megfelelő módon szabályoztak a munkaidővel és a fizetéssel kapcsolatos szerkezeti kérdéseket” áll a közleményben.

Hozzátették, hogy az 1984 óta működő Ryanairnél most először megkötendő kollektív szerződésről szóló vitában már régóta sürgetik közvetítők bevonását, de a társaság továbbra is elzárkózik a méltányos megállapodás felé mutató javaslatoktól és „időhúzásra játszik”.

A VC újabb tiltakozó akciójával folytatódik a Ryanairnél nyáron kezdődött sztrájksorozat, amelyben németországi, írországi és olaszországi mellett spanyolországi, a portugáliai és belgiumi alkalmazottak – pilóták és fedélzeti személyzeti tagok – vettek részt.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink