Kultúra
A dallamok városává vált Pécs
Filharmónia Magyarország Kép: Filharmónia Magyarország
2018. szeptember 13.

A Filharmónia Magyarország szervezésében egymást érték az élő zenés programok a hétvégén a baranyai megyeszékhelyen. A jó idő kedvezett a rendezvénynek, teljesült a „Közel hozzuk a zenét!” szlogen lényege, miszerint a fesztivál kimozdította a dallamokat a megszokott koncerttermekből és az utcákon, tereken juthatott közelebb a közönséghez.


A Zeneszüret Fesztivál nulladik napján elárasztotta a klasszikus zene a várost. Pénteken hétszáz hátrányos helyzetű településről érkező gyermek kaphatott ízelítőt, abból, milyennek álmodott meg a Filharmónia Magyarország egy ifjúsági koncertet. „Ciki a komolyzene?” címmel konferenciát is szervezett a társaság. A témát Peller Mariann-nal, a Virtuózok tehetségkutatójának megálmodójával, Lakner Tamással, Di Blasio Barbarával és Szamosi Szabolccsal járták körbe. A klasszikus zene fejleszti a memóriát, gyógyír a lelki fájdalomra, nyugtató hatású és még az önismeretben is segít. Az estét egy tartalmas Verista Operagála zárta, a Magyar Állami Operaház művészeit teltház fogadta a Kodály Központban.

Forrás: Filharmónia MagyarországSzombaton programkavalkád töltötte meg Pécs minden szegletét. Nagy érdeklődés övezte a táncházat, a kiállítást, a zeneműhelyt, a flashmobok által a járókelők között hangzottak fel a dallamok, a moziban pedig kétszer is teltházas lett a zeneszüret filmklub. A pihenni vágyók betérhettek a Filter Jegybárba, ahol ugyancsak élő zene kíséretében hallhattak sanzonokat és ihattak frissítő italokat. A fesztivál csúcspontjaként Különleges Találkozásnak lehettek tanúi azok, akik a Széchenyi térre látogattak. A Szegedi Szimfonikus Zenekar, a norvég világsztár, Sigmund Groven és Szamosi Szabolcs orgonaművész előadása izzásba hozta a teret. Az előadást tűzijáték koronázta meg. A közönséget egy meglepetés várta a koncert után, a művészek közös produkcióra invitálták a közönséget. Több száz ember énekelte együtt a „Land of Hope and Glory” című népszerű művet – melynek magyar nyelvű átiratát Darabos László készített – is kivetítették, ezzel könnyítve a közönség dolgát.

Forrás: Filharmónia Magyarország

A vasárnap a családokról szólt. Játszótérré alakult a város. A főtérre játékok, ugrálóvár, bohóc, és gyermek koncertek, a Palatinusban Desszert előadás várta a piciket. A Zeneszüret Fesztivál záró koncertje az Angster bérlet soron következő hangversenye ugyancsak sok embert vonzott, a Bazilikában sem maradt üresen pad. Kéméndi Tamás és Kovács Szilárd számosat felfedett a billentyűk ezer arcából, harmonika és orgonajátékkal, népszerű dallamokkal kápráztatták el a közönséget.

Forrás: Filharmónia Magyarország

Végül érdemes már most bejegyezni a naptárba: jövő szeptemberben ismét lesz Zeneszüret Fesztivál Pécsett.

Kapcsolódó cikkek
Zenébe borul Pécs a hétvégén

Kezdetét vette a Zeneszüret Fesztivál a baranyai megyeszékhelyen, ahol most kezdődik csak az igazi fesztiváli hangulat.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink