Külföld
Seehofer: aláírás előtt áll a német-olasz menekültügyi megállapodás
MTI Kép: Pixabay
2018. szeptember 13.

Aláírás előtt áll a német-olasz menekültügyi megállapodás az Olaszországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről - jelentette be Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter csütörtökön Berlinben.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédében ismertette, hogy a tárgyalásokat befejezték, a megállapodást megszövegezték, és már csak a két belügyminiszter kézjegye hiányzik róla. Hivatalos aláírási ceremóniát nem tartanak Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

Az aláírt iratokat postai úton "kicseréljük, hogy megtakarítsuk az utazási költségeket", ami ugyan néhány napig még eltarthat, de már most kijelenthető, hogy Berlin és Róma tárgyalásai sikerre vezettek - mondta Horst Seehofer.

A 2019-es szövetségi költségvetés belügyminisztériumi fejezetéről tartott parlamenti vitában Horst Seehofer kiemelte, hogy a határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről Spanyolországgal és Görögországgal kötött megállapodást már alkalmazzák a határigazgatási gyakorlatban.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok.

A megegyezéssel lezárták a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.

Kapcsolódó cikkek
Horst Seehofer: a migrációs kérdés minden politikai baj eredője Németországban

A CSU és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a CDU választói támogatottsága történelmi mélységben, 27 százalékon áll.

Horst Seehofer: társadalmi vitát kell folytatni a vallás és az állam viszonyáról

Társadalmi vitát kell folytatni a vallás és az állam viszonyáról és a vallás társadalmi szerepéről a német szövetségi belügyminiszter szerint.

Megállapodott a német CDU/CSU pártszövetség

Az eredményekkel elégedett Horst Seehofer, így marad tárcavezetői tisztjén, Merkel is elégedett a meghozott kompromisszummal.

Felajánlotta lemondását Seehofer

A politikus három napon belül távozhat pártelnöki és belügyminiszteri tisztségéből, ha nem jut megállapodásra Merkel pártjáva.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink